nlc.hu
Életmód

Adományozni fog a Nobel-díjas Krausz Ferenc

Erre költi a pénzjutalmát a Nobel-díjas Krausz Ferenc

Kiderült, mihez kezd a magyar származású kutató az elnyert összeggel.

Mint arról beszámoltunk, Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus kapta az idei fizikai Nobel-díjat, megosztva két tudóstársával. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összegen) osztoznak egyenlő arányban. Már az is kiderült, hogy mihez kezd a díjjal járó pénzjutalommal a magyar származású tudós. A Deutschlandfunk rádióadásában arról beszélt, hogy nem tartja meg az elnyert összeget, hanem jótékony célokra szánja: a saját egyesületén keresztül ukrajnai rászorulóknak segít a pénzből – írja a Portfolio.

Krausz Ferenc

Két másik kutatóval együtt Krausz Ferenc kapta idén a fizikai Nobel-díjat – Fotó: MTI/Kovács Attila

Az interjúban Krausz Ferenc elárulta, hogy az utóbbi időben elnyert díjainak anyagi részét ennek az ukrajnai kezdeményezésnek a javára különítette el, és nem lesz ez másképp a Nobel-díjjal sem.

A másfél éve általa alapított Science 4 People egyesület a tudományos élet képviselőinek összefogása az ukrajnai háború által sújtott nehéz sorsú emberek megsegítésére, és ennek javára szánja a pénzjutalmat a friss Nobel-díjas kutató.

Az ugyancsak friss Nobel-díjas Karikó  Katalin amúgy kutatásra költi a kitüntetéssel járó pénzt. Elmondása szerint ő mindörökké kutató marad, és minden pénzt, amit kap, azt oktatásra és a tudományra fogja költeni. „Olyan cégeket hoznék létre, melyek a messenger-RNS-en alapuló, illetve neurodegeneratív betegségek gyógyításával foglalkoznának” – jelentette ki 2021-ben a kutatóbiológus, aki akkor arról is beszélt, hogy ennyi idősen már nem vesz fel drága dolgokat és olyan hobbijai sincsenek, amikre pénzt költene, sőt ékszereket sem hord. „Csak a kutatás marad” – hangsúlyozta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top