nlc.hu
Életmód

Déutáni szieszta jelentősége

Így hozhatod ki a legtöbbet a délutáni sziesztából

Hogy hozhatod ki a legtöbbet a délutáni szunyókálásból? A tudomány erre is magyarázatot ad.

„Az alváson kívül semmi sem helyettesíti az alvást – mondja Rafael Pelayo, a Stanfordi Alvástudományi és Orvostudományi Központ professzora. – Egy szundinak frissítőnek kell lennie.” Pontosan mit is kell tennünk ezért?

Hol szundítsunk?

Semmi sem jobb az ágynál. Ez azért is fontos, mert az agy ahhoz a helyhez köti az álmosságot, ahol aludni szoktunk. A délutáni ágyban szunyókálás javíthat a rendszeres alváson, mivel segít megerősíteni azt a tényt, hogy ez egy hely, ahol általában megpihenhet a test.

Fontos szempont a megfelelő körülmények megteremtése!

Ahol alszunk, az mindenképp legyen sötét, hűvös és mentes az ismeretlen háttérzajoktól. A fény kizárása akár függönnyel, akár szemmaszkkal, tökéletes megoldás, mert a fény megzavarja a melatonin természetes termelődését (a melatonin egy hormon, ami szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust). A hőmérséklet csökkentése szintén hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben elaludjunk, hiszen szervezetünk működése lelassul, amikor lehűlünk.

Délutáni alvás fontossága

Fotó: Unsplash

„A zajok már eggyel bonyolultabb téma. Nem az számít, mennyire csendes vagy hangos, ahol alszunk, hanem az, hogy hozzászoktunk-e a körülöttünk lévő hangokhoz. Amikor elalszunk akkor sebezhetővé válunk, ezért a szervezetnek képesnek kell lennie reagálni a lehetséges fenyegetésekre. A fülünk folyamatosan működik, miközben alszunk, de amit hallunk, az a talamuszba kerül, ami eldönti, hogy ismerős-e vagy sem” – mondja Pelayo, a How to Sleep szerzője. Ha nem ismerős az adott zaj, akkor a talamusz értesíti az agykérget, és megébredünk. Ha olyan helyen próbálunk egy kis délutáni alvást beiktatni, ahol sok ismeretlen zaj van, érdemes lehet elgondolkozni egy fehérzaj-generátor beszerzésén.

Meddig tarthat a szundi?

Ha egy óránál többre, de 6 óránál kevesebbre fekszünk le, akkor minket is elérhet az „alvási részegség”, ami az ittas állapothoz hasonló ködös tudatállapottal jár. Ez annak a következménye, hogy elérjük a mélyalvás fázisát, ami az éjszakai alvásminőséget is negatívan érinti. Éppen ezért Pelayo azt javasolja, hogy a délutáni szundi ne legyen több 40 percnél, de egyes szakértők azt javasolják, hogy a 20-30 perc is elegendő.

A délutáni szundi nagymértékben függhet az időbeosztástól, munkától és attól, hogy ki, mikor érzi magát fáradtnak, de ha egy mód van rá, akkor közvetlen ebéd után érdemes lepihenni. Ha valaki több műszakos rendben dolgozik, akkor a szakemberek azt javasolják, hogy a műszak megkezdése előtt mindenképp szundítsunk 30-40 percet, mert feltölti az energiakészleteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top