nlc.hu
Életmód

Önfejlesztés 50 fölött

Így fejlesztheted magad 50 év fölött!

Talán arról álmodtunk, hogy egyszer megtanulunk festeni vagy kötni. Talán sajnáljuk, hogy soha nem sajátítottunk el egy második nyelvet. Sosem késő tanulni!

Egy készség elsajátítása több mint szórakozás. Kutatások kimutatták, hogy az idősebb tanulók a megfelelő tanulási környezet és támogatás mellett viszonylag könnyen elsajátíthatják a tudást. A The Journals of Gerontology című szaklapban 2019-ben megjelent tanulmány szerint azok az 58 és 86 év közötti felnőttek, akik heti 15 órában tanultak több készséget – például spanyolul, rajzolni vagy fotózni –, nemcsak új tehetségekre tettek szert, hanem kognitív működésük is javult. Ráadásul mindössze másfél hónap elteltével a 30 évvel fiatalabb felnőttekével egy szintre kerültek.

I am still learning felirat fakockákból kirakva.

Sosem késő valami újat tanulni!

Ne féljünk tehát kipróbálni a fazekasságot, még akkor sem, ha mindig is inkább matematikát szerettük. Vagy bővítsük a kozmoszról szerzett ismereteinket online csillagászati tanfolyammal, még akkor is, ha az utolsó természettudományos óránk évtizedekkel ezelőtt volt. Sok új készséget ingyen vagy nagyon kevés költséggel is megszerezhetünk! Adunk is néhány tippek, hogyan!

1. Jelentkezzünk be egy egész életen át tartó tanulási programba

Számos főiskola és egyetem kínál ingyenes, nem kreditpontos kurzusokat és workshopokat az egész életen át tartó tanulási programjaik részeként az 50 éves és idősebb hallgatók számára. Egyesek még az idősebb felnőtteknek is ingyenes vagy olcsó hozzáférést biztosítanak a kreditpontos egyetemi tanfolyamokhoz. Így ha szeretnénk, diplomát is szerezhetünk.

2. Múzeumi önkéntesség

Érdekesnek tűnik a történelem vagy a régészet? Mit szólnánk a művészethez vagy a gyakorlati tudományokhoz? Fontoljuk meg, hogy múzeumi, állatkerti vagy történelmi helyszínen önkéntesként tanítsunk másokat.

Azon aggódunk, hogy esetleg nem rendelkezünk megfelelő képesítéssel? Semmi gond! A legtöbb intézmény alapos képzést kínál az önkénteseknek. Így nem kell attól tartanunk, hogy önállóan kell elmélyülnünk az adott szakterület rejtelmeiben.

3. Fedezzük fel a bennünk lévő kertészt

A növényekkel való kapcsolataink mindig kudarccal végződtek? Legyen ez az év az az év, amikor legyőzzük a kertészkedéssel kapcsolatos félelmeinket! Jelentkezzünk egy olcsó virágkertészeti workshopra egy környékbeli arborétumban vagy kertészklubban, vagy tanuljunk ültetési ismereteket.

4. Otthoni készségek elsajátítása

Szeretnénk megtanulni steppelni vagy fejlődnénk a főzésben? Talán kíváncsiak vagyunk a csirketenyésztésre, esetleg saját szappanok és cukorradírok készítésére. Az interneten keresgélve számos workshopot találhatunk, szinte bármilyen témában! A legextrémebbek helyszíne általában Budapest, viszont más városokban is tanulhatunk arról, hogy például hogyan készíthetünk otthon mandulatejet.

5. Fedezzük fel az ingyenes online tanfolyamokat

Laptop, előtte nyitott füzet és toll, az asztalon kávé és egy váza.

Online rengeteg izgalmas ingyenes kurzus elvégezhető

Szeretnénk megtanulni valamit anélkül, hogy ki kellene mozdulnunk otthonról? Fontoljuk meg, hogy beiratkozunk egy ingyenes online tanfolyamra. A legtöbb kurzus lehetővé teszi, hogy saját tempóban haladhassunk, így nem kell siettetnünk a tanulási folyamatot. Eközben olyan témákat követhetünk, mint a jólét tudománya, bevezetés a filozófiába vagy az alapvető számítások.

6. Bízzunk a könyvtári ajánlatokban

Legközelebb, amikor a nyilvános könyvtárban böngészünk, szánjunk egy pillanatot arra, hogy átfussuk a hirdetőtáblát, vagy nézzük meg a könyvtár weboldalát a közelgő tanfolyamokról és workshopokról. Sok könyvtár gyakran kínál ingyenes, online és személyes előadásokat a háztáji méhészkedéstől és a genealógiai kutatástól kezdve a kötésen, a kreatív íráson és a digitális filmkészítésen át sok minden másig.

(Forrás: AARP, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top