nlc.hu
Életmód

27 éve tartó válás

27 éve próbál elválni a feleségétől egy indiai férfi

Már 40 éve külön élnek, de papíron még mindig házasok.
válás,

Egy indiai férfinek, aki 27 éve próbál elválni a feleségétől, a hónap elején a Legfelsőbb Bíróság is elutasította a válás iránti kérelmét.

A 89 éves Nirmal Singh Panesar és felesége, a jelenleg 82 éves Paramjit Kaur Panesar 1963-ban házasodtak össze. Három gyermekük – két lány és egy fiú – született. Nirmal a hadseregben szolgált, neje pedig az amritszári Központi Iskola tanára volt, és bár mindketten mozgalmas életet éltek, a házasságukkal egészen 1984 januárjáig nem volt semmi „probléma”. Akkor azonban Nirmallt, mint a légierő tisztjét Madrászba küldték.

A férj azt állítja, hogy a felesége nem volt hajlandó vele menni, ehelyett inkább a szüleivel, majd később a közös fiukkal élt. Hiába próbálták többször is rendezni a nézeteltéréseiket, végül 1996-ban Nirmal válókeresetet nyújtott be a kerületi bíróságon. Négy évvel később kedvező ítéletet kapott, de ezt gyorsan megsemmisítették Paramjit fellebbezése után, aki azzal érvelt, hogy minden tőle telhetőt megtett a házasságuk fenntartása érdekében.

Azóta az indiai férfi – aki 1990-ben vonult nyugdíjba az indiai légierőtől – a Legfelsőbb Bíróság elé akarta vinni az ügyét, hogy végre elválhasson. A hónap elején ez megtörtént, de az eredmény nem egészen az lett, mint amit remélt. A bíró ugyanis úgy ítélte meg, hogy bár a pár házassága már túl van azon, hogy meg lehessen menteni, ez nem elegendő ok a váláshoz. „Szerintünk nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a házasság intézménye fontos helyet foglal el és fontos szerepet tölt be az indiai társadalomban” – indokolták a bírósági ítéletben.

A Legfelsőbb Bíróság döntése a feleség helyzetét is figyelembe vette. A 82 éves nő azt állította, hogy még mindig hajlandó vigyázni férjére idős korában, annak ellenére, hogy évtizedek óta külön élnek. Azt is kérte a bíróságtól, hogy amiatt se engedélyezze a válást, mert nem akar azzal a stigmával meghalni, hogy elvált.

India számos részén amúgy elfogadhatatlan a válás, a statisztikák szerint minden 100 házasságból csak egyet sikerül felbontani.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top