nlc.hu
Életmód

Fenyőfaárak 2023

A hal után a fenyőfa sem drágul idén, nem mernek árat emelni az árusok

November második felében már vágják a fákat.
fenyőfa

Várhatóan nem emelkedik a fenyőfák ára az idei karácsonyi szezonban, ezt mondják az ATV-nek az ország legnagyobb fenyőtermelő vidékén, a Zala vármegyei Surdon. A termelők szerint akár 20 százalékkal is kérhetnének többet, de úgy látják, hogy a vásárlók ezt már nem tudnák kifizetni.

Surdon és környékén termelik a gazdák az ország fenyőfáinak jelentős részét. A fakivágással még legalább két hetet várnak a termelők az időjárás miatt. „Nagyon meleg van, 15 fok. Ilyenkor még nem vágjuk a fákat, csak november 20. után fogjuk vágni” – mondták el.

A térségbe amúgy már nyár közepén érkeznek a kereskedők és választják a piacra szánt árut. 

„A kereslet és a kínálat határozza meg majd az árakat, de ha úgy vesszük, akkor kéne, hogy emelkedjen legalább 20 százalékot. De ezt nehezen tudom elképzelni, mert az embereknek nagyon kevés a pénzük, és az emberek kifogytak a pénzből, és nem csak karácsonyfát kell vásárolniuk, hanem mindent” – fogalmazott Kanász János őstermelő, polgármester. 

Mint arról beszámoltunk, nem kell drágulásra számítani a halpiacokon sem. Azaz az élő ponty kilója idén is 2 ezer forint körül alakul, a harcsát kilónként 4 ezer forintért adhatják. Filézve mindegyik drágább, de sokan szeretik megspórolni a halpucolással járó piszkos munkát.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Balázs Attila 

Ez is érdekelhet Fenyőfavásár Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top