Gyuris Rita növényorvos PhD-hallgató rendszeresen megvizsgál különböző tárgyakat, hogy mennyi kórokozó található rajtuk, majd erről Plantprotecting Rita név alatt TikTok-videókban is beszámol. A többi között tesztelte, hogy a dobozos üdítő száján mennyi baci és gomba csücsül, de a Combino villamosokról is vett már mintát.
Legutóbbi videójában arra kereste a választ, hogy mennyi baktérium található egy mosatlan bolti paprikán, illetve mennyit javít a helyzeten, ha megmossuk a zöldséget.
Így zajlott a kísérlet:
- A paprikáról mintát vett, majd táptalajra tette.
- Ezután sima csapvízzel megmosta a paprikát, és megtörölte. Így is mintát vett, amit aztán szintén táptalajra helyezett.
A tenyésztés után kiderült, hogy a mosatlan paprikán több gombatelep és sokféle baktérium volt. Utóbbiakat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban meg is határozták, így megtudták, hogy ezek a baktériumok tanyáztak a paprikán:
- Streptomyces baktériumok,
- Staphyloccus baktériumok,
- Peribacillus baktériumok,
- Micrococcus baktériumok.
A szakember azt nem fejtette ki, hogyan és mennyire árthatnak ezek a baktériumok, de a kommentek között azt írta, hogy „ezek nem feltétlenül kórokozók, inkább olyan baktériumok, melyek amúgy is megtalálhatóak mindenhol”. Hozzátette, akkor van baj, ha kórokozót „eszünk”.
Jó hír, hogy a megmosott paprikáról vett mintában szinte alig nőtt fel valami, vagyis egy alapos mosás elég ahhoz, hogy eltűnjenek a zöldség felületén lévő baktériumok.
A csaknem 300 ezerszer lejátszott videóhoz hozzászólók többsége azt írta, hogy mindig megmossa a boltban vett zöldséget-gyümölcsöt, de többen voltak olyanok, akik bevallották, hogy simán elfogyasztják mosatlanul a paprikát és más zöldségeket. Igaz, a videó láttán néhányan megígérték, hogy ezután mindent meg fognak mosni.
(Kiemelt kép: TikTok/plantprotecting)