nlc.hu
Életmód

Viperamarás a Zemplénben

Keresztes vipera marta meg Csanádot a Zemplénben – fél évbe telt, mire felgyógyult a durva tünetekből

Még az orvosok is ritkán látnak ilyet.
vipera

Csanádot a Zemplénben, az erdő közepén marta meg egy keresztes vipera idén májusban – írja a 24.hu. Ahogy a sziklák között ballagott, megcsúszott egy vizes, mohás kövön és elesett. Egyből felpattant, de fájdalmat érzett a bal combja hátsó részén. Azt hitte, beütötte. Az esés azonban egyre jobban fájt, és 15-20 perc elteltével a férfi alsó ajkai duzzadni kezdtek, a két vöröslő lyuk a bőrön pedig egyértelművé tette a kígyómarást. Azonnal mentőt hívtak Hejcére, a miskolci kórházba vitték.

“Nagy volt a baj. Az autóban elment a hangom, csak suttogni tudtam, a pulzusmérő egyre magasabb értéket mutatott. Általános rosszullét vett rajtam erőt, és kezdett eluralkodni rajtam a pánik” – mesélte a portálnak a férfi, akinek a harapás helye mind jobban fájt, felduzzadt, egyre erősebb általános rosszullét vett rajta erőt, és folyamatosan hányt.

A sürgősségire került, ahol eldöntötték, hogy nem kap ellenszérumot, mert nem annyira súlyos az állapota, hanem a tüneteket kezelték. Antibiotikumot kapott, infúziókat kötöttek rá, a harapás helyét jegelték, és intravénásan kapott kalciumot. Végül egy hét után hagyhatta el a kórházat segítséggel, az orvosok három hét pihenést javasoltak. Csanád szerint “első két hét szörnyű volt”: járás közben szédült, a látása homályos maradt, olvasni nem tudott. Még a legkisebb séta is annyira kimerítette, hogy le kellett feküdnie. A seb pedig továbbra is komoly fájdalmat okozott.

A combja belső oldalán jókora, terjeszkedő barna folt jelent meg, valószínűleg a méreg korábbi terjedését követve, de veszélyt nem jelentett, és a folt hamarosan fel is szívódott. Július közepén ment vissza ipari alpinistaként dolgozni, és még mindig rendkívül fáradékony volt. Szűk fél év telt el a viperamarás óta, mire Csanád minden szempontból visszatérhetett régi életéhez, és most már azt mondja, teljesen meggyógyult. A látása továbbra sem a régi, és mintha rövid távú memóriája is romlott volna.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top