nlc.hu
Életmód

99 éves lenne Gerald Durrell

Ma lenne 99 éves Gerald Durrell, aki a hidat jelentette ember és állat között

Gerald Durrell ma ünnepelné 99. születésnapját. A zoológus szerint sokan azt hitték, hogy ő pusztán nagy, bolyhos állatokat dajkál nap mint nap, azonban nemcsak őket, hanem az emberiséget is meg akarta menteni a saját öngyilkosságától.

Gerald Durrell neve sokak számára ismerős lehet, ami nem véletlen, hiszen írásaival nemcsak örömet okozott több száz gyereknek és felnőttnek, de ráadásul a természethez is közelebb hozta őket. A brit természettudós, állatkerti gondozó, író és műsorvezető is volt egyben.

Nem véletlen, hogy könyvei ekkorra népszerűségnek örvendtek: a sorait olvasva sokszor érezhettük úgy, mintha mi is a paradicsomba csöppentünk volna. Írásai közül a Családom és egyéb állatfajták lett a legismertebb a világon, ami Durrell életrajzi regénye, továbbá a Korfu-trilógia első része. A legendás zoológus 70 éves korában hunyt el, és éppen a mai napon ünnepelné 99. születésnapját. Sokan úgy vélik, hogy a világnak mindig is szüksége lesz Gerald Durrellre, hiszen ő volt az első olyan személy, aki a nagy nyilvánosság elé vitt egy égető problémát, a kihalási válságot. Ennek ellenére persze nem a végzetet, hanem a cselekvés fontosságát hirdette. Azt szerette volna, ha a világ megérti, hogy az emberiség legfőbb feladatai közé tartozik a természetvédelem, ami nemcsak az emberek, hanem az állatok számára is nélkülözhetetlen. Egy helyütt azt nyilatkozta, az emberek egy része szentül hiszi, hogy a munkája jórészt abból áll, hogy nagy, bolyhos és puha állatokat dédelget. Az igazi célja azonban az, hogy megmentse az emberi fajt a saját öngyilkosságától.

Gerald Durrell

Gerald Durrell ma lenne 99 éves (Fotó: Getty Images)

Egy állatkerti látogatás, ami mindent megváltoztatott

Élete legismertebb szakasza kétségtelen, hogy a gyerekkora, amely nemcsak könyveinek, hanem két televíziós műsornak adta az alapját. Állatszeretete már egészen kicsi korában megmutatkozott: gyerekként órákat töltött az állatok tanulmányozásával, és alig tudott betelni a korábban még sosem látott állatok csodálásával. Visszaemlékezése szerint az első állatkerti látogatásának tulajdonította az élethosszig tartó különleges kapcsolatát az állatokkal. 

Mindössze három és fél éves volt, amikor édesapja agydaganatban meghalt. A bohém család ekkor még Londonban élt, Durrell 10 éves volt, amikor édesanyjával a görögországi Korfura költözött. Ekkor ugyan még nem tudta, de életének egyik legmeghatározóbb időszaka következett: a későbbi írót lenyűgözte a sziget növény -, és állatvilága. Kezdetben annyi inger érte, hogy szinte alig tudott mozogni a rengeteg természeti csodától. Visszaemlékezésében azt mondja, hogy olykor órákat töltött guggolva, vagy épp hason fekve, hogy vizsgálja ezeket a különleges “lényeket”. Ma már a képernyő segítségével magunk előtt láthatjuk a különböző szigetek élővilágát, azonban a zoológus könyvében úgy írta le a paradicsom szigetét, hogy az ember úgy érzi, mintha ő is a történet része lenne. Ő volt az első, aki egyfajta hidat épített ember és állat között. 

A Korfun töltött gyerekkorom alakította a későbbi életemet. Ha rendelkeznék Merlin mesterségével, akkor minden gyereknek ajándékba adnám a gyerekkoromat

– mondta. 

Ugyan a zoológus azt állította, hogy pontos és túlzás nélküli képet rajzolt családja korfui életéről, azonban akadtak olyan történések, amiket inkább kihagyott a történetből. Később kiderült, hogy édesanyja depresszióval és alkoholizmussal küzdött. A természettudós annak ellenére, hogy nem a saját kedvteléséből írta könyveit (mivel az írásaival elsősorban az volt a célja, hogy némi pénzt gyűjtsön a különböző expedíciókhoz) kétségtelen, hogy írásai igen mélyrehatóak voltak.

Tapasztalatlansága miatt megtagadták tőle, hogy részt vegyen az expedíciókon 

A második világháború kitörésekor édesanyjával visszaköltöztek Nagy-Britanniába, a háború után pedig egy állatkertben dolgozott – ez azonban nem tartott sokáig. Úgy döntött, hogy csatlakozik egy vadon élő állatokat gyűjtő expedícióhoz, de ekkor a tapasztalatlanságára hivatkozva megtagadták tőle a helyet. 21 évesen örökségéből finanszírozta ezeket az utakat. Durrell a lehető legjobb készleteivel “szállásolta el” az a befogott állatokat. 

Gerald Durrell

Ma lenne 99 éves a zoológus, Gerald Durrell (Fotó: Getty Images)

Az évek során egyre jobban kezdett kiábrándulni az egykori állatkertek működéséből, így saját állatkert alapításán is gondolkozott. Az állatkertek méretének növekedésével párhuzamosan, a veszélyeztetett fajok megmentésére irányuló projektek is nőttek. A természettudós közreműködött a Jersey Wildlife Preservation Trust, ami napjainkban már Durrell Wildlife Conservation Trust alapításában, hogy megbirkózzanak az élőhelykezelés nehézségeivel. Durrell közbenjárására alapult meg később a veszélyeztetett fajok tenyésztésével kapcsolatos világkonferencia, ami ma már a világ egyik legrangosabbja. Durrell 1985-ben megalapította a Wildlife Preservation Trust Canada nevű szervezetet, amelynek felhívása a következő volt: “Mentsük meg az állatokat a kipusztulástól!”

Megismerkedett a nála 27 évvel fiatalabb Lee McGeorge Wilsonnal

Amilyen sikeres volt a szakmájában, a szerelemben már kevésbé. Első felesége a természettudós alkoholizmusára, valamint a sokféle és állandó stresszre hivatkozva  vált el tőle. Második feleségével még azelőtt összeismerkedett, hogy az elsőtől ténylegesen elvált volna: egy előadásán találkoztak. Mivel az asszony is zoológus volt, osztozott a természettudós szenvedélyén, és végül számos könyvének társszerzője lett. 

Gerald Durrell

Gerald Durrell és zoológus felesége (Fotó: Getty Images)

Könyvei a mai napig is élénken jelen vannak a fejekben 

Egy 2016-os interjúban második felesége, Lee Wilson, akit végül még 1979-ben (a válásának évében) vett feleségül, aggodalmát fejezte ki, hogy a fiatalabb generáció szinte egyáltalán nem ismeri néhai férje munkásságát. Az asszony elmondta, úgy tapasztalja, a gyerekek már nem olvassák a könyveit, amik nemcsak mondanivalójuk miatt vannak nagy hatással az emberekre, hanem a könnyed stílusuk miatt is. 

Én a Családom és egyéb állatfajtákat nem is tudom hányszor olvastam, könnyesre tudtam röhögni magam rajta. És nagyon jó lett a sorozat is, ami a Durrell családról készült

– meséli Gabi. 

„Léghajóval a világ körül/Léghajóval a dinoszauruszok földjén – mindkettőt rengetegszer olvastam. Amikor még a kanyarban se voltak a sorozatok, ez a két könyv volt a go to eszképizmusom. De tényleg, olyan ügyesen, közvetlenül és érdekesen volt megírva/rajzolva, hogy sokszor ott éreztem magam azon a léghajón. Nem mellesleg, egész biztos vagyok benne, hogy a dinós könyv felelős a több éves dinómániámért” – tette hozzá Veronika.

„A családom és egyéb állatfajták nálam is sláger volt. Több könyvére nem emlékszem, de tervezem majd végigolvasni őket felnőtt fejjel. A Korfu -trilógiával fogok kezdeni, mert ebből készült egy sorozat is, ami több barátom szerint nagyon jó. Egyébként van egy ismerősöm, aki akkora Durrell-rajongó, hogy elutazott a Jersey Zoo-ba is, ami egy szigeten van, és a Durrell Alapítvány fedezi az ott lévő állatkert költségeit” – mesélte Anett.

Via: 1,2,

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top