nlc.hu
Életmód

Idén is megfürdött a Tiszában Skapinyecz József

76 évesen is a jéghideg Tiszában úszkált József, a sportos orvos

A fürdésre a családja is elkísérte.
Skapinyecz József

Idén is megfürdött a néhány fokos Tiszában Skapinyecz József. A 76 éves, nyugdíjas orvos 16 éve minden születésnapján megmártózik a hideg folyóban Vásárosnaménynál. Ezúttal is gyerekei és barátok kísérték a vízbe, a férfi fürdését speciális vízimentők motorcsónakkal biztosították.

“Ez egy igazi strandidő” – mondta viccesen a Tényeknek a fürdőzés után. Skapinyecz József szerint az alig néhány fokos víz nagyon kellemes volt. A fürdés előtt azonban ennél hidegebb körülmények között edzettek. “A Markazi-tóba egyik héten léket vágtunk, egy héttel később pedig nulla fokos vízben 3-4 percet melegítettünk” – mesélte a felkészülésről.

Skapinyecz József nem csak a születésnapját ünnepli a fürdőzéssel, hanem Magyarország második legnagyobb folyóját is. Az orvos az úszást minden évben a Tisza emléknapjára időzíti. 

Azt mondja, ha a Tisza jövőre is hagyja, akkor a 77. születésnapján is megmártózik a vízben.

A jeges fürdő amúgy erősíti az immunrendszert. A hideg víz lelassítja a perifériás keringést, így a vér a létfontosságú szervekbe összpontosul. Mikor aztán visszatér a normál keringés az egész testbe oxigénnel telítettebb lesz, javítva nem csak a szövetek, de az agyi és légzőszervi vérellátást. Sőt a hideg víz hatására szervezetünk endorfint termel, aminek hála, csökken a testünkben felgyülemlett stressz-hormon, koncentráltabbak és nyugodtabbak leszünk.

Kiemelt fotó forrása: TV2 / Tények – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top