nlc.hu
Életmód

Ennyit kellene szexelniük az egyes korosztályoknak

Ennyit kellene szexelniük az egyes korosztályoknak az életkoruk szerint – 7 nő felvállalta, hogy náluk mi az igazság

Bár mindenkinek él egy ideális szám a fejében arról, hogy hányszor is kellene ágyba bújnia a partnerével, de vajon mit mondanak erre a szakemberek? És ami a legfontosabb: mi befolyásolhatja a szexuális együttléteink számát?

Egy jól működő párkapcsolatban is felmerülhet sokakban az a gondolat, hogy vajon eleget szexelünk-e a partnerükkel. A rengeteg férfit és nőt égető kérdésre most úgy tűnik végre választ adhat a Kinsey Institute szex, szaporodás és nemek kérdésével foglalkozó egyik tanulmánya, amelynek köszönhetően végre mindenki meg tudja állapítani, hogy a szexuális élete hogyan is viszonyul másokéhoz.

De mennyi az annyi?

Bár a legtöbb embernek van egy ideális szám a fejében arról, hogy hányszor kellene intim együttlétet létesítenie a partnerével, a szakemberek úgy találták, hogy ez az érték nagymértékben függ attól is, hogy milyen korosztályba tartozunk.

Valószínűleg nem lesz meglepő a kutatók azon köveztetése, miszerint a leggyakrabban a 18-29 év közöttiek szexelnek, átlagosan évi 112 alkalommal. Ha utánaszámolunk ez azt jelenti, hogy a fiatalok átlagosan 3 naponta bújnak ágyba partnerükkel.

Nincs okuk panaszra a 30-39 év közötti korosztálynak sem, ők ugyanis évi 86 alkalommal létesítenek intim kapcsolatot a tanulmány szerint. Ebben az esetben ez annyit tesz, hogy 4 naponta kívánják meg egymást a felek.

Korosztályunktól is függ

Korosztályunktól is függ, hogy hányszor bújunk ágyba a partnerünkkel (Fotó: Getty Images)

Nem csak a 20 éveseké a világ

A tanulmány szerint a szexuális aktivitás 40-49 év között még inkább lecsökken, itt már évi 69 alkalom jut egyénenként. Ha még mindig a számok világában maradunk, ez annyit tesz, hogy 40 éves korunkban körülbelül fele annyit szexelünk, mint huszonévesen.

Meglepő módon a fentebb említett tanulmány már nem tért ki az 50 év felettiek szexuális életére. Mindezzel csupán, csak egy másik tézist támasztottak alá, miszerint az idősebbek szexualitását a legtöbben figyelmen kívül hagyják. Így tehát cikkünkben egy másik kutatás adataira kellett hagyatkoznunk ebben a kérdésben. Az Archives of Sexual Behavior által közzétett tanulmány szerint, az emberek 65 éves korukra évi átlagban 20 alkalommal bújnak össze.

65 év felett pontos számok helyett inkább már csak a százalékokat közöl az Archives of Sexual Behavior egyik másik tanulmánya. Ebből a felmérésükből kiderül, hogy a 70 év körüli, szexuálisan aktív férfiak 33%-a, a 80 év körüliek 19%-a szexelt legalább havonta kétszer. A nők esetében ezek az értékek 70 évesen 36%, 80 évesen 32% volt. Bár meglepőek lehetnek ezek az adatok, azt is tudni kell, hogy a kutatást Angliában végezték.

Ami a mi megfigyeléseinkből alapvetően kiderült az az, hogy ahogyan öregszünk, úgy növekszik a krónikus betegségek kialakulásának is az esélye, jelenlétük pedig negatívan befolyásolhatják a szexuális életünk gyakoriságát és minőségét.

 

– magyarázta Dr. Justin Lehmiller a Kinsey Intitude egyik munkatársa.

Íme a hús-vér nők vallomása

Bár ezek a kutatások segíthetnek bennünket abban, hogy behatároljuk, vajon az átlag alatt vagy felett helyezkedünk-e el, hét hús-vér nő a nevüket is felvállalva vallottak arról, hogy nálunk mi a helyzet a szexualitás terén. Válaszaik pedig sokszor merőben eltértek a kutatásban szereplő adatoktól.

Marion, 66 éves

Engem személy szerint annyira érdekel a szex, mint egy két hetes Észak-Koreai nyaralás lehetősége.

 

„Nem volt ez mindig így, de a menopauza bekövetkeztével végre kiszabadultam a libidóm szorításából. Szerencsére a jelenlegi partnerem sem bánja ezt, és „boldog szerelmi kapcsolatot” folytat a focival, a vidéki sétáinkkal és a fészerével. Ellenpéldára körülbelül két évente tudnék egy alkalmat mondani” – nyilatkozta a nő a Daily Mail-nek.

Hannah, 52

„A párommal sokkal többet tudnánk foglalkozni a szexuális életünkkel, ha nem lenne egy kutyusunk, akit a fogamzásgátlás egyik leghatékonyabb módszerének neveznék a mi esetünkben. Pim éjszaka ugyanis közöttünk, vagy a lábunk között alszik, szinte lehetetlenné téve számunkra az együttléteket. A kutyaterapeuta, akivel már konzultáltunk is ez ügyben azt mondta, hogy a probléma forrása ott lehet, hogy túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a szőrgombócra. A helyzet megoldására Pim-et egyébként már bemutattuk egy lendületes agglegénynek is, kapcsolatuk sajnos azonban sajnos megmaradt a barátság szintjén…˝

Kate, 39

„Amikor elmondom más, szintúgy hosszútávú kapcsolatban élő barátaimnak, hogy a párommal heti négy-öt alkalommal is csináljuk, teljesen ledöbbennek. A baráti társaságomban ugyanis sokan havi párszor, vagy évenként bújnak csak össze. Szerintem ez borzasztó. Egyébként, mikor 6 évvel ezelőtt megismertem a páromat, minden nap szexeltünk. Most, hogy a lányunk már 3 éves, természetesen lejjebb csökkent kicsit ez az arány, de igyekszünk mindig időt szakítani az összebújásra, még ha ez azt is jelenti, hogy be kell azt ütemeznünk. Van, hogy kora reggelre felhúzzuk az órát a kislányunk ébredése előtt, vagy akkor esünk egymásnak, amikor bölcsődében van, mi pedig otthon.”

Ennyit szexelnek az egyes korosztályok

Fotó: getty images

Sudi, 63

„Így, hogy 60 év fölött újra rám talált a szerelem, a szexuális életem jobb, mint valaha. Bár már két éve együtt vagyunk a jelenlegi párommal, a szexuális életünk csak egy kicsit hagyott alább. Heti általában kétszer mindig szexelünk. Lehetséges, hogy ez amiatt is van, mert nem élünk együtt.”

Hilary, 52

„Manapság a partneremmel inkább csak beszélünk a szexről, semmint, hogy csinálnánk. Egy beszélgetés köztük általában így hangzik ilyenkor: Mikor is csináltuk utoljára? Erre ő azt mondja, hogy már egy jó ideje nem, de most inkább ne is vágjunk bele, mert holnap reggel korán kell kelnie. Ilyenkor bár megértő vagyok vele, azért rákérdezek, hogy: holnap esetleg lenne kedve hozzá? Bár abban a pillanatban általában igent mond, ha eljön a másnap a legtöbbször nem lesz belőle semmi. És ez így megy napokon át… Összegezve tehát: bár az agyunk kívánja a dolgot, a testünk sokszor túl fáradt ahhoz, hogy ténylegesen meg is tegyük. A dolgot az is nehezíti, hogy van egy cserfes és kíváncsi 9 éves gyermekünk is, akik elől nehéz elbújni. Amikor 14 évvel ezelőtt összejöttünk, akkor még minden könnyebb volt…”

Susannah, 55

„Sajnos az esti szex már nem működik akkor, ha az ember eléri a ˝korán lefekvés˝ korát. A házasságunk 25 éve alatt a vasárnap reggel lett az a pillanat, amikor eljön a mi időnk. Sajnálatos módon még ez a heti egy alkalom is soknak számít a barátaink átlagához képest. Ők ugyanis hónapig vagy évekig nem is érnek egymáshoz.

Egyes barátnőimnek kész praktikái vannak arra, hogy hogyan tántorítsák el a férjüket a közeledéstől. Van, aki példának okáért mindenféle kencét tesz magára, hogy azok szagával rendesen elijessze a partnerét.

 

Véleményen szerint ez azonban baromira nem jó, mert tudom, hogy ezek a nők szeretik a férjeiket és nem akarnának elhidegülni tőlük. Azt azonban megértem, hogy a férfiak sem ugyanolyanok már, mint amikor megismerték őket, így alábbhagyott a libidójuk…”

Charlotte, 20

„17 éves korom óta vagyunk együtt a barátommal. Bár eleinte szexeltünk egymással, a partnerem egy idő után úgy döntött Isten hívására, hogy hagyjunk fel vele az esküvőnkig. Ezt a döntést két évvel ezelőtt hoztuk meg, és bár nem én akartam ezt, a szex hiánya lehetővé tette számunkra, hogy intellektuálisan is összefonódjunk. Megtanultam, hogy a barátom lelkét is becsüljem, ne csak a testét.”

Ahány ház, annyi szokás

Már ennek a hét nőnek a bátor vallomásából is jól látszik, hogy igaz a mondás, miszerint: „ahány ház, annyi szokás”. Az aktív szexuális élet a szakemberek szerint ugyanis nem arról szól, hogy hányszor bújunk ágyba a partnerünkkel, hanem valami egészen másról: a saját igényeinkről, amelyet össze kell egyeztetnünk a partnerünk igényével.

Christene Lozano házasság- és szexfüggőség terapeuta szerint bár tény, hogy jelen lehet egy kapcsolatban a ˝túl kevés˝ vagy ˝túl sok szex˝ fogalma, ennek mennyiségét mindig az adott pár dönti el. Rengetegen akkor is elégedettek, ha csak havonta egyszer vagy még ritkábban létesítenek intim kapcsolatot a partnereikkel, míg mások már egy hét kihagyás után a körmüket rágják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top