nlc.hu
Életmód

Ezért szexelnek kevesebbet a mai fiatalok

Ezek a mai fiatalok: a Z-generáció kevesebbet szexel, mint az idősebb korosztályok

Könnyű lenne azt gondolni, hogy a nagyobb szabadság és a megváltozott nemi szerepek miatt a mai fiatalok többet és több emberrrel szexelnek, mint az idősebb korosztályba tartozó társaik. A valóság azonban nem is állhatna ettől távolabb: a fiatal felnőtteket és tiniket tömörítő Z-generáció egyfajta „szex-recessziót” él meg; kevesebbszer és kevesebb partnerrel bújnak ágyba. Ennek a jelenségnek jártunk utána.

Miközben egyre nyíltabban beszélnek a szexualitásról és a kedvenc appjuknak számító TikTok-on élő orális szex és furcsa erotikus trendek terjednek, a Z-generáció kevesebbet szexel, mint bármelyik előző korosztály – derül ki több, az elmúlt években végzett kutatásból.

Egy 2020-as tanulmány például 2000 és 2018 között vizsgálta a 18-34 közötti amerikai fiatalok szexuális életét: az önbevallásos kérdőívek eredményei szerint a 18-34 éves férfiak esetében és a 25-34 év közötti nők esetében az évek leforgása alatt jelentősen megemelkedett a szexuálisan teljesen inaktív (vagyis a megkérdezés időpontjától számított egy évben nem szexelő) személyek száma. Míg 2000-2002 között a 18-24 közötti férfiak 19 százaléka nem élt aktív szexuális életet, ez 2016-2018 között 30 százalékra nőtt. Az eredmények szerint az alacsony jövedelmű, részmunkaidőben dolgozó vagy munkanélküli férfiak és mindkét nemből a diákok a leginkább inaktívak.

Hasonló eredményt produkált a Kinsey Institute és a LoveHoney 2021-es közös felmérése, ami 2000 amerikai megkérdezésével jutott arra, hogy a huszonévesek kevesebbszer élnek nemi életet, mint a 30-40 közötti társaik: a megkérdezett Z-generációsok közül négyből egy mondta azt, hogy soha nem volt része szexuális együttlétben.

Egy másik kutatás arra világított rá, hogy a Z-generáció – a korosztállyal kapcsolatos közvélekedésekkel ellentétben – sokkal kevesebb egyéjszakás kalandba bonyolódik, mint az őket megelőző Y-generáció. A Socius szaklapban megjelent írás azt vizsgálta, hogy 2007 és 2017 között hogyan változott az alkalmi szexkapcsolatok száma a 18-23 év közötti korosztályban: a férfiak esetében 38-ról 24 százalékra, a nők esetében pedig 31-ről 22 százalékra csökkent azon válaszadók aránya, akiknek volt egyéjszakás kalandja.

Ha szex nincs, mi van?

A statisztikák fényében persze felmerül a kérdés: mi tartja vissza a fiatalokat attól, hogy szabadon élvezzék a testiség örömét? A válasz még a szakértők számára sem egyértelmű.

Az egyéjszakás kalandokról szóló kutatás szerzői például arra jutottak, hogy a – megelőző generációkhoz képest – mérsékelt alkoholfogyasztás és a nagyobb online jelenlét tudható be a kevesebb alkalmi szexuális kapcsolat okának. Az, hogy a fiatalok több időt töltenek a közösségi oldalakon egyértelmű, ez azonban azt is jelenti, hogy a sextingben ( vagyis a pikáns üzenetek küldözgetésében) élen járnak – a Kinsey Institute és a LoveHoney közös kutatása szerint közel a felük (46 százalékuk) vett már részt ilyesmiben.

Sőt, még azoknak a Z-generációsoknak az egyharmada is sextingelt már életében, akiknek még nem volt nemi kapcsolata.

Túlzó és kissé boomer lenne azonban azt állítani, hogy az online aktivitás miatt nem szexelnek eleget a mai fiatalok. Ugyanez a tanulmány rávilágít ugyanis arra, hogy a Z-generációban a legmagasabb a szorongással és krónikus stresszel küzdők aránya. Azt pedig már nem olyan nehéz kikövetkeztetni, hogy minél jobban szorong valaki, annál kevésbé lesz kedve a hancúrozáshoz. A fiatal felnőttek szorongásának annyi lehetséges oka van, hogy még felsorolni is nehéz: a pénzügyi bizonytalanságtól kezdve azon át, hogy nagyon sokukat túlféltő helikopter szülők nevelték fel, a közösségi média mérgező hatásáig.

A Z-generáció kevesebbet szexel, mint az idősebb korosztályok

Fotó: Getty Images

Emellett a fiatal nőknek extra stresszt okoz a világszerte tapasztalt visszaesés a reprodukciós jogok terén: míg itthon egy tavaly őszi törvénymódosítás értelmében szívhanggal nyomasztják az abortuszt választó nőket, az Egyesült Államokban a Roe kontra Wade felülbírálása óta bizonyos államokban konkrétan illegális lett a művi terhességmegszakítás. Ez a LoveHoney által megkérdezett Z-generációs nők 67 százalékát töltötte el szorongással, közel 20 százalékuk pedig azt is hozzátette, hogy a bírósági döntés óta fél a nemi együttlétektől.

Nem csak a nők, hanem a fiatal férfiak is óvatosabban szexelnek: a gen Z nemtől függetlenül arról számolt be, hogy jobban tart a nemi betegségektől, és kevésbé tartja megbízhatónak a partnereit. Míg az idősebb korosztályba tartozók többsége elhiszi, amit a partnere állít az egészségi állapotáról, a fiatal felnőttek hajlamosabbak megkérdőjelezni azt.

A LoveHoney egy érdekes eredményre is jutott:

Bár a Z-generáció körében elég elterjedtek a nem meghatározott kapcsolatok – vagyis úgynevezett situationshipek – egyre nő azoknak a fiataloknak a száma, akik szex előtt szeretnének szerelmesek lenni a partnerükbe.

Mint ahogy azt más kutatások is alátámasztják, ez a generáció a legkevésbé érdekelt az egyéjszakás kalandokban, sőt a LoveHoney kérdőívére érkezett válaszok alapján közel felük red flagnek gondolja azt, ha valaki már az első randin ágyba szeretne bújni a kiszemeltjével.

#Cölibátus

Ebből és a TikTok felületén több, mint 180 milliós megtekintést hozó #celibacy (cölibátus) hashtagből könnyű lenne arra a következtetésre jutni, hogy a szabados mai harmincasok-negyvenesek után felnövőben van egy újabb prűd korosztály, ez azonban nagyon távol áll a valóságtól.

#celibacy

A TikTok cölibátus hashtagje egyre kevésbé szól a vallási vagy erkölcsi meggyőződésről: sokkal inkább a mentális jóllét áll a középpontban.
Fotó: TikTok

A Z-generáció testiséghez való hozzáállása összességében sokkal pozitívabb, mint az idősebb korosztályoké: a kutatások szerint a szexben kísérletezőbbek és nyitottabbak, mint az előző generációk, illetve sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a saját szexualitásuk felfedezésére, legyen szó a saját nemükhöz való vonzódásról vagy az aszexualitásról. Erre példa az is, hogy egy 2018-as ausztrál tanulmányban a fiatal felnőttek közel harmada vallotta magát homoszexuálisnak vagy biszexnek. Ez kimagasló érték az idősebbekhez képest.

Amikor a Z-generáció cölibátusáról van szó, szintén el kell engedni a sztereotípiákat. Bár vannak olyanok, akik igen, a fiatalok nagy része nem erkölcsi vagy vallásos meggyőződésből dönt az önmegtartóztatás mellett: a legtöbb erről szóló videó középpontjában a mentális egészség van.

A Z-generáció organikusan, a testi-lelki jóllét részeként kezeli a szexet, ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy adott esetben a hónapokig tartó önmegtartóztatást választják.

Felmerül persze a kérdés: valóban jót tehet a lelkünknek a szexmentesség? A válasz attól függ. Míg a túl hosszú idejű vagy nem önkéntes alapú cölibátus a kutatások szerint ront mentális egészségen, a rövid távú, önkéntes önmegtartóztatás elősegítheti a traumákból való gyógyulást és az egészséges párkapcsolatok kialakítását is.

Nem lehet elmondani tehát, hogy a Z-generációnak nem lenne fontos a szex; sőt, olyan szempontból talán még lényegesebb is, hogy a mennyiség helyett egyre inkább fókuszba kerül a minőség és az intimitás. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek problémák, hiszen a fokozott egzisztenciális szorongás és a világ bizonytalansága jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy kevesebbszer akarnak ágyba bújni. Ám mielőtt megkongatjuk a vészharagot, nem árt arra gondolni, hogy a fiatal felnőttek mentalitása nem feltétlenül rosszabb – csak más.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top