nlc.hu
Életmód

Allergiaszezon 2024

Extrém korán kezdődött idén az allergiaszezon

A tünetek rengeteg ember életét nehezítik meg.
allergia

Extrém korán kezdődött idén az allergiaszezon. Az elmúlt időszak enyhe, tavaszias időjárása miatt több allergiát okozó növény pollenje (többek között már virágzik a mogyoró) már most megjelent a levegőben, így több mint egy hónappal korábban elstartolt az allergiaszezon, – derült ki a Tények riportjából – az allergiások pedig szenvednek.

Egy, a Tényeknek nyilatkozó főorvos szerint évről évre egyre több az allergiás, és a tüneteik is egyre súlyosabbak. Segíthet viszont, ha időben kivizsgáltatjuk magunkat és odafigyelünk a jelekre. “Nátha, tüsszögés, szemviszketés, orrviszketés, orrdugulás – ezekre a tünetekre kell figyelni. A gyakorló allergiások ezeket tudják is, és figyelnek. Azoknak fontos, akiknek még nem voltak tünetei, és ilyen tüneteket észlelnek magukon, hogy felmerüljön bennük, allergiáról lehet szó” – hívta fel a figyelmet Dr. Major Miklós.

A jövő héten sem lesz hideg, marad a tavaszias meleg, de egy gyenge hidegfront miatt több helyen eső várható, ami kicsit megtisztítja a levegőt.

A pollen amúgy egy nagyon finom, szabad szemmel nem látható növényi részecske, amelyet a fák, a virágok, a füvek és a gyomok termelnek, hogy megtermékenyítsék az azonos fajhoz tartozó többi növényt. Az allergiát okozó növények – a többi között a nyárfa, a ciprusfélék, az útifűfélék – apró virágporszemcséit a szél felkapja, és akár több száz kilométeres távolságokra is elrepíti. Elképesztő mennyiségű pollenről beszélünk, amelyektől az ember nem tudja teljesen izolálni magát: miután belélegzi, a nyálkahártyán megtapadnak, és az arra érzékenyeknél sokszor elviselhetetlen allergiás reakciókat váltanak ki. Mindegy, hogy milyen típusú pollenről van szó, a szervezet ugyanúgy reagál: az immunrendszer az amúgy ártalmatlan pollent veszélyes anyagként azonosítja, és úgy veszi fel vele a harcot, mint egy vírussal vagy baktériummal. A folyamat során olyan gyulladást okozó anyagok szabadulnak fel a szervezetben, mint a hisztamin, aminek hatására az erek kitágulnak, a nyálkahártya begyullad, megduzzad, és heves tünetek, allergiás reakciók egész sora jelentkezhet (viszketéstől kezdve a könnyezésen át egészen alvászavarig).

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top