nlc.hu
Életmód

A 92 nőből álló tűzoltóalakulat Indonéziában

„Kezdetben gúnyolódtak rajtunk” – Női tűzoltócsapat küzd az erdőtüzek ellen Indonéziában

Példátlan bátorságról tett tanúbizonyságot a 92 nőből álló tűzoltóalakulat. A női tűzoltók nap mint nap nyakukba veszik az erdőt, hogy megfékezzék az indonéziai tüzeket. Kezdetben azonban kigúnyolták őket.

Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó a Föld harmadik legnagyobb szigete, mivel nagysága közel 750 ezer négyzetkilométer. Teljes népessége kicsivel több mint 18 és fél millió fő. Az erdőtüzek azonban a mai napig komoly veszélyt jelentenek az itt élő emberekre és állatokra egyaránt, éppen ezért pár éve megalakult egy csak nőkből álló tűzoltóalakulat, amelynek tagjai nap mint nap küzdenek az erdőtüzek ellen. A csapat mindamellett, hogy igyekszik csökkenteni a tüzek által okozott károkat, olyan különleges dolgot hozott létre, amelyre még nemigen volt példa. 

Power of Mama

Siti Nuraini egyike azoknak a női tűzoltóknak, akik motor segítségével járják az erdőt. Nuraini az esőerdő mellett egy kis faházban éli mindennapjait. A nő a BBC-nek azt is elmesélte, hogy hogyan telnek mindennapjai, és hogyan készül fel arra, amikor kénytelenek a lángokkal harcolni. Mindennap hajnalban kel, hogy rizsből és finomra őrölt pandanlevélből egy olyan fényvédő krémet készítsen, ami megvédi a hatalmas hőségtől.

„Ha nem alkalmazzuk ezt, a perzselő Nap megéget minket” – meséli. 

A tűzoltóegység Power of Mama névre hallgat, ami magyarra fordítva valami olyasmit jelent, hogy az Anya Ereje. A kizárólag nőkből álló alakulatot 2022-ben alapították meg a helyi közösség egészségének és megélhetésének védelmében, valamint a környezet biztonságának érdekében. 

Minden évben tapasztalunk tüzet, éppen ezért a füst annyira felerősödött, hogy a lakókat evakuálni kellett, az iskolákat pedig be kellett zárni. Sok gyermek szenvedett légúti fertőzésben.

Már 92 női tűzoltója van az alakulatnak

Amikor 2022-ben megalapult a Power of Mama, kezdetben 44 nő jelentkezett, amely már önmagában jól demonstrálja a közösség összetartó erejét. A csoportnak jelenleg 92 tagja van, az életkoruk pedig 19 és 60 év között mozog. Az alakulat tűzoltói többnyire háziasszonyok, azonban nemrég már fiatal, pályakezdő nők is csatlakoztak a kezdeményezéshez. 

A Power of Mama tűzoltóalakulat tagjai

A Power of Mama tűzoltóalakulat tagjai (Fotó: The Orangutan Project)

Mivel a szigetvilágban jelenleg egy esősebb időszak uralkodik, szerencsére az erdőtüzek száma is csökkent, de ettől eltekintve a Power of Mama csapata továbbra sem unatkozik. A nők hajnalban motorra pattannak, és járőrszolgálatot teljesítenek az erdőben. Száraz évszak esetén jóval nagyobb a tűzveszély, ezért akkor a női tűzoltók kénytelenek mindennap járőrözni, hogy a lehető leghamarabb észleljék az esetleges lángokat.

A Nemzetközi Állatvédő Egyesület indonéziai leányvállalatának igazgatója döntött úgy, hogy a szervezet csak nőkből fog állni, miután egy helyi gazda azért gyújtott tüzet, hogy megtisztítsa földterületét. A férfi többszörös kérlelés után sem oltotta el a tüzet, majd mikor feleségének jelezték a problémát, ő azonnal eloltotta a tüzet. Az igazgató szerint ez a tapasztalat rávilágított arra, hogy a nők segíthetnek megváltoztatni a közösségek tűzmegelőzéssel kapcsolatos attitűdjét. 

„Súlyos egészségügyi kockázatok is vannak, mivel a nők sok füstnek vannak kitéve, és elakadhatnak egy égő helyen. A veszélyek elkerülése érdekében a nők védőmaszkot viselnek, és megtanítják nekik, hogyan kell biztonságos távolságból használni a víztömlőket” – mondja a szervezet igazgatója. 

„Kinevettek minket, amiért egyenruhát viseltünk, és csatlakoztunk a járőrökhöz”

Nuraini elmondása alapján a bevetéseknek egyelőre nincsen halálos áldozata, azonban többen megsérültek miközben durva terepen vezettek. A nő azt is elmesélte, hogy kezdetben szkeptikusan álltak a női alakulat gondolatához, éppen ezért gyakran kigúnyolták őket. 

A Power of Mama tűzoltóalakulat tagjai

A Power of Mama tűzoltóalakulat tagjai (Fotó: The Orangutan Project)

„Kinevettek minket, amiért egyenruhát viseltünk, és csatlakoztunk a járőrökhöz – emlékszik vissza, majd így folytatta: – A falubeli férfiak gúnyolódtak rajtunk, és ilyeneket mondtak: »Nők járőröznek? Komolyan? Miért járőröznének a nők, nincs jobb dolgod?«.”

A nő azt is hangsúlyozta, hogy ezek a tapasztalatok jóval többre tanították meg, mint pusztán a tűzoltás. Sokat tanult a környezetről, az állatok védelméről, és az önbizalomról.

Ezek a nők egyre magabiztosabbakká válnak, és kulcsszerepet játszanak a társadalmukban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top