nlc.hu
Életmód
21 éven át azért spórolt, hogy korán nyugdíjba vonulhasson

21 éven át azért spórolt, hogy korán nyugdíjba vonulhasson

Bemutatta, hogyan takarékoskodott.

Egy 45 éves japán férfi nemrég azzal sokkolta a netet, hogy bejelentette: az elmúlt 21 évben mintegy 132 millió jent (átszámítva 640 ezer dollárt) sikerült megtakarítania azért, hogy korai nyugdíjazást kérhessen, otthagyva a stresszes munkáját.

Elárulta, ennek a célnak szentelte az elmúlt 20 évet és 10 hónapot. A 2000-es évek elején sikerült egy fix, de nagyon megerőltető állást szereznie, ahol állandóan túlórázni kellett, néha éjfél után is még dolgoznia kellett. Tisztességes fizetése volt, körülbelül évi 5 millió jen (mintegy 32 ezer dollár), ezért ahelyett, hogy feladta volna a munkáját, hogy egy kevésbé stresszes állás után nézzen, inkább úgy döntött, hogy átvészeli az összes nehézséget, és igyekszik megtakarítani annyi pénzt, amennyit csak lehetséges, hogy korán nyugdíjba vonulhasson. Az elmúlt két évtizedben drasztikusan spórolt, ám most sokakban felmerült a kérdés, vajon megérte-e a férfi erőfeszítése.

Az illető elárulta, teljes életmódot váltott. Lemondott a bérelt lakásáról, és beköltözött a vállalat kollégiumba, ahol mindössze 30 ezer jent (190 dollárt) fizetett havonta. Ahelyett, hogy megvette volna a szükséges készülékeket és bútorokat, kikukázta azokat, mindemellett egy csomó olyan dolgot használt, amit mások már kidobtak. Nyáron soha nem használt légkondicionálót, télen pedig csak takarókat használt ahhoz, hogy ne fázzon.

A legdrasztikusabb változásokat azonban az étrendje szenvedte el. A szerény menüje nagyrészt főtt rizsből és kis darab gyümölcsből vagy zöldségből állt. Amikor még jobban akart spórolni, akkor a vacsorája csupán egy energiaital volt. A vásárlásokhoz mindig kuponokat használt, hogy a lehető legolcsóbb termékeket szerezze be. Ami pedig a szórakozást illeti, estéit a szobájában töltötte és filmeket nézett. Szinte úgy élt, mint egy rab a börtönben.

Olyan sikeresen spórolt, hogy még a tervezettnél is korábban tudott nyugdíjba vonulni. A tapasztalatait pedig másokkal is meg akarja osztani, ezért úgy döntött, könyvet.

Azonban van egy bökkenő. Annak ellenére, hogy mindent megtett, hogy minél többet megtakarítson, és korán nyugdíjaztathassa magát, pórul járhat, mivel a jen év eleje óta tapasztalható drasztikusan leértékelődött.  „Ha a jen folyamatosan leértékelődik, soha nem fogom elérni az anyagi szabadságot. Akkor minden értelmetlen volt” – panaszkodott.

Spórolós életmódjára amúgy vegyes visszajelzéseket kapott a netezőktől. Egyeseket lenyűgözte a japán férfi eltökéltsége és kitartása, mások azonban megdöbbentek az egyhangú étrendjén, hozzátéve, csoda, hogy nem betegedett meg a rossz táplálkozás miatt. „Nyomorúságos volt az élete” – jegyezte meg egy hozzászóló, míg egy másik kommentelő szerint inkább aranyba kellett volna fektetnie, akkor nem veszített volna annyit.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top