nlc.hu
Életmód
Betegségek az úszómedencében

A 3 leggyakoribb betegség, amit elkaphatsz az úszómedencében

A nyilvános úszómedencékben bizony rengeteg kórokozóval kapcsolatba kerülhetünk, köztük olyanokkal is, melyeket nem pusztítanak el a vegyszerek.

A nyári hőségben nincs frissítőbb, mint a medencében hűsölni. A strandok, víziparkok azonban ebben az időszakban rendkívül zsúfoltak és bár a vízben lévő vegyszerek – például a klór és a bróm – számos vírust és baktériumot elpusztítanak, még mindig vannak bizonyos kórokozók, amelyek így is életben maradhatnak és megbetegíthetnek.  

Hasmenés, hányás

Ha egy nyilvános medencében valaki hasmenéses „balesetet” szenved, vagy akár csak észrevétlenül kerülnek a vízbe apró székletdarabkák, attól bizony a többi fürdőző is megfertőződhet. A leggyakoribb kórokozók, melyek így juthatnak a vízbe, a cryptosporidium, a norovírus, a giardia, a shigella és az E. coli, melyek egyebek között hasmenést, hányingert, hányást okozhatnak. 

„Általában a klór vagy bróm perceken belül inaktiválja vagy elpusztítja a baktériumokat a megfelelően kezelt vízben. A cryptosporidium azonban több mint hét napig megmaradhat” – magyarázta dr. Jessica Lum, a Cleveland Clinic fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája a Huffpost riportjában. 

Úszómedence

Illusztráció: Getty Images

Úszófül

Az otitis externa, vagyis az úszófül egy baktérium által okozott fertőzés, mely akkor alakul ki, ha a medence vize a külső hallójáratban marad, feláztatja a védelmet nyújtó fülzsírt, illetve a bőrt, ennek eredményeképp pedig a kórokozók elszaporodnak a területen és gyulladás keletkezik. A betegség tünetei közé tartozik a fájdalom, a viszketés, a bőrpír, a duzzanat és a fül váladékozása. 

Irritációk

A vízben lévő vegyszerek irritálhatják a szemet, kiütéseket, orr-irritációt, köhögést és sípoló légzést is okozhatnak.

„Irritáció léphet fel, amikor a medencében lévő klór amikor izzadsággal, vizelettel és szennyeződésekkel keveredve irritáló kémiai anyagokká alakul”– mondta dr. Clare Rock, a Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának docense.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top