Életmód
Szponzorált tartalom

Bankkártya vagy készpénz? – dilemma külföldön

A bankkártya számos esetben előnyösebb és praktikusabb egy külföldi vakáció során a készpénznél. Mi sorra vettük ezeket a helyzeteket, hogy még indulás előtt mérlegelni és dönteni tudj: készpénzt vagy inkább kártyát használsz majd a nyaraláson?

Készpénzt és bankkártyát egyaránt tanácsos magaddal vinni, ha külföldre visz az utad. Azonban nem mindegy, hogy mikor és milyen arányban használod ezeket. Szerintünk egyértelműen praktikusabb és kényelmesebb kártyával fizetni a vakáció során, és azt tapasztaltuk, hogy a plasztik nem csak kényelmetlenségeket és időt spórol meg, hanem sok felesleges stressztől és aggodalomtól is megszabadít. Íme, hat pontban összegyűjtve, miért jobb a kártya a készpénznél!

Az utazási stresszt is csökkenti, ha készpénz helyett bankkártyát használsz (fotó: istockphoto.com)

1. Megnyugtatóbb érzés

Meglehetősen kényelmetlen és nyugtalanító érzés, ha nagyobb összegű készpénzzel a farzsebedben sétálgatsz egész nap egy idegen városban. Sokan eleve feszültebbek külföldön – főleg a családos felnőttekre jellemző ez, hiszen nekik egy ismeretlen, idegen helyen kell biztonságot és védelmet nyújtani a gyermekeiknek –, ezért a vakáció közel sem olyan felhőtlen kikapcsolódás számukra. A nyaralási stressz egyik fő forrása a pénzzel kapcsolatos aggodalom: „mi lesz, ha elvesztem a pénzem, ha kifosztanak, ha átvernek a váltásnál, ha tévedésből rossz bankjegyet adok, az árus pedig kihasznál?”, és így tovább. A bankkártya mindezeket a terheket, amik a készpénzhasználattal járnak, leveszi a vállunkról. Az utazás lényege, hogy minél gondtalanabb legyen, ezért érdemes az ilyen, látszólag jelentéktelen, frusztráló faktorokat is minimalizálni, hogy felszabadultan élvezhessük a jól megérdemelt szabadságunk minden percét.

2. Nem sérülékeny

A bankjegyek sérülékenyek: egy pillanat alatt átáznak, elszakadnak, felismerhetetlenségig összegyűrődnek, és használhatatlanná válnak. A tárolásukra ezért külön gondot kell fordítani. Egy bankkártyával ilyen problémáink nem lesznek, hiszen a plasztik rugalmas, vízhatlan, és az erőteljes külső behatásoknak is nagyon jól ellenáll. Nyugodtan magadnál tarthatod például strandolás közben, sőt beviheted a vízbe is, így nem kell folyton gondoskodnod arról, hogy a parton mindig legyen egy „őrszem” a családból, aki vigyáz a pénzre.

3. Kis helyen elfér és könnyű

A készpénzhasználat során mindig felgyűlik a tárcában az apró, és egy idő után olyan érzésed lesz, mintha egy féltéglát hurcolnál magaddal. Ez még itthon, a hétköznapokban sem kényelmes, külföldön pedig kifejezetten zavaró és fárasztó. Gondolj csak bele, melyik kényelmesebb, praktikusabb és elegánsabb: ha egy plasztik kártyával az ingzsebedben könnyedén korzózol, vagy ha egy félkilós tárcától dagadó farzsebbel vonszolod magad a hőségben?

4. Nem érhet nagy veszteség

Bárkivel előfordulhat, hogy a pénzét elhagyja vagy ellopják tőle. Külföldön ennek az esélye a szokottnál is nagyobb, a vele járó probléma pedig nagyságrendekkel súlyosabb akkor, ha a készpénzről van szó. Ezt ugyanis nem lehet pótolni többé. Ha a bankkártyád tűnik el, egyetlen telefonodba kerül csak a letiltás (sok pénzintézetnél egyébként telefonálni sem kell, mert a műveletet netbankon keresztül is elintézheted), így senki nem tud majd visszaélni a kártyával, a téged ért kár pedig minimális lesz (főleg akkor, ha voltál olyan előrelátó, és tartalék kártyát is vittél magaddal), hiszen a kártya tiltása és pótlása nem tesz ki számottevő összeget.

Alig akad olyan hely, ahol ne vennéd hasznát (fotó: istockphoto.com)

5. Előre foglalható vele autó, szállás és belépő

Több olyan helyzet is van, amikor a kártya az egyetlen szóba jöhető megoldás – például ha autót szeretnél bérelni egy kis utazgatáshoz külföldön. De a szállásfoglalások, a belépőjegyek kedvezményes elővásárlása és foglalása is kártyával a legegyszerűbb, ezért a plasztikot akkor is vidd magaddal a nyaralásra, ha egyébként rendíthetetlenül készpénzpárti vagy.

6. Nem kell pénzváltással bajlódnod

A pénzváltással értékes időt vesztegetsz el. Gyakran nem is keveset, hiszen előfordulhat, hogy a legközelebbi váltó fél órás sétára található, esetleg egy másik településen. Az illegális valutanepperek persze mindig kéznél vannak, ám elég kockázatos velük üzletelni: nem csak az fordulhat elő, hogy számodra előnytelen árfolyamon váltanak, hanem néha még az is, hogy átvernek a váltással, és hamis bankjegyed sóznak rád. Ezzel pedig komoly bajba sodorhatod magad. Otthon előre is váltasz valutát, de ki tudja, elég lesz-e az az összeg? Esetleg nem lesz-e túl sok? Ha igen, hazaérkezve vissza kell majd váltanod, vagyis kétszer fizeted ki a váltással járó költségeket (a valutát ráadásul mindig sokkal rosszabb áron vásárolják a váltók, mint amennyiért adják). Egyébként tényleg egy kisebb vagyonnal felérő készpénzzel akarsz nekivágni a külföldi nyaralásnak? Eléggé kockázatos… A bankkártya ebből a szempontból is praktikusabb, hiszen rengeteg helyen vásárolhatsz vele külföldön (és ezekért a vásárlásokért rendszerint nem számítanak fel kártyahasználati díjat), és ha kell, helyi valutában vehetsz ki pontosan annyi készpénzt az automatákból, amennyire az adott helyzetben szükséged van. Ilyenkor a váltás költségei hasonlóak, mintha klasszikus pénzváltónál intézted volna az ügyet, vagyis nem ér kár téged a kártyahasználattal.

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top