Életmód

Híztál karantén alatt? Segítünk, hogy megszabadulj a feleslegtől

Ne ess pánikba, ha most többet mutat a mérleg, amilyen gyorsan felszaladtak, úgy mennek majd le a felesleges kilók.

A karantén odavágott nemcsak a lelkünknek, hanem a fizikai állapotunknak is. De nem kell megijedni a plusz kilóktól, egy kis odafigyeléssel gyorsan lemennek majd anélkül is, hogy szigorú fogyókúrába kezdenél.

Az első és legfontosabb lépés, hogy nem szabad ostorozni magadat a kilók miatt. Ugyanis a fogyást mindennél jobban begyorsítja egy csepp önszeretet és önelfogadás. Hat kilóval többen is ugyanúgy szerethető és értékes ember vagy, a felesleget pedig tekintsd úgy, mint egyfajta védelmi hájat, ami az utóbbi hónapok stresszére és bizonytalanságára adott reakció. Nincs azzal semmi baj, hogy nem a diétára figyeltél az elmúlt időszakban, de azért érdemes most foglalkozni a plusz kilókkal egy kicsit, hogy ne legyen egészségügyi problémád miatta.

A karantén alatt felgyűlt kilóktól nem azért kell megszabadulni, hogy címlaplány legyél, vagy hogy beleférj az xxxs méretű ruhákba, hanem azért, hogy helyreálljon az egyensúly a testedben és lelkedben.

Nem vagy egyedül!

Egy közösségi oldalon a hízással kapcsolatos körkérdés után világossá vált, hogy sokan küzdenek a karantén alatti hízással, az ő válaszaikból és megoldási módszereikből válogattunk, hogy lásd, nem vagy egyedül a problémával.

„Rám nyolc kiló szaladt fel három hónap alatt, ami borzalmasan sok. Pedig azt hittem, odafigyelek az étrendemre, igyekeztem minél egészségesebb ételeket választani, aztán mégis ez lett az eredménye. Tény, hogy hiába ettem ebédre csak csirkemellet zöldséggel, ha utána egész este nassoltam a nápolyikat. Ez lehet a titka a hízásomnak. Terveim szerint leállok teljesen a nasikkal, az biztos segíteni fog, nyár végére le akarom adni mind a nyolc kilót.” – Bea

Segítünk a fogyásban a karantén után

A fogyáshoz apróságokban elég változtatni az életmódon (Kép: Unsplash)

„Az én hízásom nem drasztikus, négy kiló jött fel, de eleve volt rajtam felesleg, így elég ijesztő számot mutat már a mérleg. Egyértelmű, hogy nálam a mozgáshiány okozta a hízást, kicsit sem törődtem vele, amíg otthon voltam.

A karantén előtt azért rengeteget sétáltam minden nap, ennek a hiánya alaposan meglátszik a testemen és a lelkemen is.

Most úgy döntöttem, életmódváltásba kezdek, mert nem érzem jól magam a bőrömben, azt tervezem, hogy ráállok az időszakos böjtölésre, és itthon fogok tornázni. Remélem, hogy őszre megszabadulok a felszedett kilóktól.” – Zita

„Nem árulom el hány kilót híztam, de nem férek bele a karantén előtti farmerembe, úgyhogy sürgősen tenni kell valamit. Arra teljesen alkalmatlan vagyok, hogy szigorú kúrákat vagy kijelölt étrendet kövessek, mert nincs idegrendszerem főzni minden nap mindenféle egzotikus ételeket, ezért inkább házi módszerrel próbálkozom: elhagyom a cukrot – fehér lisztet eddig sem ettem -, és nem nassolok. A nagy keresztem az édesség és az üdítők, szerintem, ha ezektől megválok, hamar le fog menni ez a felesleg.” – Andi

Mit ajánl a szakértő?

A Mayo Clinic ajánlása szerint tenni kell a túlsúly ellen az egészségünk érdekében, de azért nem kell elmenni drasztikus irányba. Az éhezést természetesen kerüld el, és nagyjából semmi sem ajánlott, ami szöges ellentétben áll az eddigi életmódoddal, ugyanis az biztos kudarcra van ítélve. Inkább apró változtatásokkal kezdj neki a fogyásnak, egyszerre csak egy lépéssel foglalkozz, így lehet hosszútávon rászoktatni magad az egészségesebb életmódra. A szakemberek hat egyszerű lépést javasolnak, hogy beinduljon a fogyás:

  1. Az üdítőket cseréld le vízre!
  2. A gyümölcslevek helyett egyél friss, igazi gyümölcsöt, amiben kevesebb kalória és több rost van. Ráadásul a rágás miatt tovább fennmarad a teltségérzet is.
  3. Kapcsolj ki mindent, amíg eszel. Ne nézz tévét, ne nyomogasd közben a telefonodat, ne tereld el a figyelmedet az evésről, mert az a túlevés melegágya.
  4. A konyhapultról mindent pakolj el, kivéve a gyümölcsöket, hogy ne kísértsenek az egészségtelen, cukros ételek. Ha nincsenek szem előtt, kevesebbet fogsz enni belőlük.
  5. Készíts magadnak egészséges nassolnivalót, amit tarts mindig kéznél. Gyümölcsöt, zöldséget szeletelj fel, rakd a hűtőbe, hogy ha rádjön az ehetnék, egy pillanat alatt elérhető és ehető legyen.
  6. Aludj többet! Az alvás segít a fogyásban. A kialvatlanság miatt nő a szénhidrátéhség és gyengül az ellenállóképesség is, ezért figyelj arra, hogy a napi 7-8 óra alvás meglegyen.

Olvass többet az egészséges életmódról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top