Aktuális

Kismamajóga

Az édesanyák mindig is tudták, hogy a szívük alatt hordott magzat minden szívdobbanásukról tud. Észleli, ha jó történik a mamával, nyugtalan lesz, ha rosszul érzi magát.






Kolarovszky Gyöngyi
Akadnak, akik énekelgetnek a hasukban fészkelődő piciknek, de szinte minden mama beszélget az anyaméh biztonságában cseperedő emberkével. Egyre többen vannak olyanok is, akik különleges kismamajógával készítik föl magukat és magzatukat a születés gyönyörű drámájára.

– A Magyarországon kismamajóga néven bejegyzett módszert több mint tíz éve ismerik és használják Nyugat-Európában. Az eredeti alapokat két angol – Françoise Barbira Freedman és Doriel Hall állították össze. Az antropológus Françoise az amazóniai őserdőben kutatott, amikor az első gyermekével volt terhes – meséli Kolarovszky Gyöngyi, aki a Padma Jógastúdióban vezeti a kismamajóga-foglalkozásokat.

– Mivel Françoise maga is gyermeket várt, mindennél jobban érdekelte, hogyan viselkednek a természetes életformát évezredek óta szinte változatlan formájában őrző asszonyok terhességük alatt, hogyan zajlik ott egy szülés. Így kerültek ősi elemek a kismamajógába, ettől más, mint egy hagyományos terhestorna, vagy akár egy jógafoglalkozás.
A módszer speciális testgyakorlatokat, légzéstechnikákat tartalmaz. “Felébreszti” az úgynevezett testtudatosságot, rávezeti a leendő anyukákat, hogy észrevegyék a testükben zajló folyamatokat. Segít koncentrálni, megtanít relaxálni – kezd hozzá a kismamajóga konkrét bemutatásához Kolarovszky Gyöngyi. Vannak azonban olyan gyakorlatok is, amelyek a megterhelt testét hivatottak karban tartani. Erősítik a mellizmokat – hiszen ezek a szoptatáskor megereszkedhetnek –, a hátizmokat, karizmokat, lábizmokat. Figyelnek a medence körüli izmok hajlékonyságára is.






A picik azonnal visszajeleznek


A kismamajóga-foglalkozás általában rövid bemelegítéssel kezdődik, aztán jönnek a testgyakorlatok. Van egy rövid intimtorna-rész is, ahol a medencealapi izmokat erősítik, illetve szinten tartják azokat. Használnak speciális relaxációs technikát: ez a jóga-nidrá. Segítségével az anyukák mentálisan is megerősítik magukat, szellemileg is jobban fölkészülhetnek a szülésre. Természetesen nem maradhatnak el a speciális légző gyakorlatok sem.

– A jóga-nidrá technikai része egy húsz-huszonöt perces vezetett relaxációs gyakorlatsor, amelynek során nemcsak saját testén vezetjük végig a nők figyelmét, hanem a baba testrészein is. Képzeletben ölükbe veszik a méhükben fejlődő gyermeket, megsimogatják, szeretgetik, miközben nagyon erősen arra koncentrálnak, hogy a kicsi tökéletesen egészséges és boldog – meséli Gyöngyi.

A babák szinte azonnal visszajeleznek. A gyakorlat megkezdésekor épp pihenő magzatok megmozdulnak, ha pedig előtte nagyon aktív volt valamelyikük, akkor a jóga hatására elcsendesedik. Minden magzat reagál a mama gondolataira, nyugalmára.

– Egy másik jóga-nindrá gyakorlat a szülésre vonatkozik – folytatja az oktató. – Elképzelünk, illetve elhatározunk valamilyen pozitív fogalmat, kifejezést a szüléssel kapcsolatban.

Kismamajóga – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top