Aktuális

Asztmás a gyerekem, és sportol!

Mai tudásunk szerint nem gyógyítható, de tartósan tünetmentessé tehetõ krónikus betegség az asztma. Mivel gyermekkorban is kialakulhat, érdemes újra és újra beszélnünk arról, hogyan segíthetjük hozzá az asztmás gyerekeket ahhoz, hogy teljes életet éljenek.

Az asztmás roham a betegség legsúlyosabb megjelenési formája, amely korszerű terápiával távol tartható, illetve mérsékelhető. Összegyűjtöttünk néhány fontos kérdést erről a témáról.






I. Mi történik asztmás roham idején a szervezetben?

A test olyan részecskével találkozik – rendszerint a belélegzés útján –, amelyre túlérzékenyen reagál, s hisztamin nevű anyag szabadul fel. Emiatt a hörgők simaizom-fala görcsössé válik, nyálkahártyája megduzzad, és bő váladékot termel. A következmény: rohamszerű nehézlégzés.


II. A beteg “nem kap levegőt”?

Asztmás rohamban sohasem a belégzés nehezített, hanem mindig a belélegzett levegő kiáramlása akadályozott! Súlyos esetekben “a tüdő felfúvódik”. (Ilyenkor hasfájás és hányás is kísérheti a rosszullétet, éppen az erőltetett kilégzés miatt.) A roham éjszaka gyakrabban jelentkezik.


III. Csak virágpor okozhat asztmás rohamot?

A pollen valóban a leggyakoribb allergének közé tartozik, de a többi között állati szőrök, a háziporban élő atka, vagy például a hideg is provokálhat rohamot. Sőt, már meglévő allergiánál pszichés tényezők szintén szerepet játszhatnak. A szakirodalom számon tart eseteket, amikor pollenallergiás beteg művirág látványától kapott asztmás rohamot!






Tíz tanács otthonunk “védelmében”


Az allergizáló tényezők távol tartása a beteg környezetétől legalább olyan fontos, mint a rendszeres gyógyszerelés és az orvosi kontroll. Az alábbiak – ráadásul – óvják az egészségeseket is.


1. Ne gyújtsunk rá a lakásban! A gyermekkori asztma passzív dohányzás következménye is lehet, de biztos, hogy súlyosbítja azt.

2. Háziállatoknak a hálószobába tilos a belépés!

3. Az állatok szőrét rendszeresen keféljük át, méghozzá a lakáson kívül!

4. A szőnyegpadló a poratkák kedvelt búvóhelye. Cseréljük le mosható parkettára!

5. Legkevesebb kilencven fokon mossuk az ágyneműt! Ez a hőmérséklet halálos az atkákra.

6. Télen érdemes a szabadban szellőztetni az ágyneműt.

7. A plüssállatokat is mossuk ki időről időre, és tegyük a mélyhűtőbe!

8. Az ágymatracot vonjuk be portaszító huzattal!

9. Napközben takarjuk le az ágyat, vagy rakjuk el az ágyneműt!

10. Növényeket és könyveket se tartsunk a hálószobában!


Nem tiltunk, csak jobban figyelünk

Gyermekünk tanárait és igazgatóját tájékoztassuk a betegségről, az asztmás roham kiváltó okairól, előjeleiről és az ilyenkor legsürgősebb teendőkről! Kezelőorvossal konzultálva, táboroztató tanárokat informálva, gyógyszerekkel ellátva engedjük el a gyermekünket táborba!

Nyaralást, szabadságot, kirándulást virágpormentes időszakokra tervezzünk! Pollenszezonban inkább benti programokat szervezzünk!

Nem tilos a testmozgás asztmás gyermekek (és felnőttek) számára sem. A sportolás előtt kérjük ki a kezelőorvos tanácsát! Fokozatosan emeljük a mozgás időtartamát és gyakoriságát; az a cél, hogy a mindennapi élet részévé váljon. A bemelegítés, levezetés és lazítás itt is kötelező. Olyan sportot válasszunk, amelyet szívesen végez a gyerek, jó hatással van rá, ha a kortársaival együtt mozoghat. Ilyenkor különösen fontos a fegyelmezett gyógyszerszedés, s panasz esetén azonnal keressék fel a kezelőorvost!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top