Aktuális

Méltó módon szülni

Sokan egy-egy traumatikus vagy éppen euforikus élmény hatására hivatásul választják, hogy segítsenek nõtársaiknak. Például a szülés körüli teendõk is lehetnek ilyen hatással a nõkre.

Velkei Éva
Velkei Éva a Mérce Egyesület egyik alapító tagja, az egyesület által megjelentetett Születéskalauz című könyvsorozat szerkesztője. Az 1997-ben alakult nonprofit civil szervezet fiatal szülőkből áll, akik a humán szolgáltatásokat szerették volna vizsgálni Magyarországon, és úgy döntöttek, a szülészetekkel kezdik, hiszen onnan indul el minden.
– Az osztályvezető főorvosoktól megkérdeztük, milyen feltételeket, szolgáltatásokat biztosít az osztályuk, mit engednek, mit tiltanak – meséli Éva. – Például engedik-e az evést-ivást, a sétát vajúdás közben, megválaszthatják-e a nők a szülési pozíciót, és megkérdeztünk néhány, az adott kórházi osztályon szült anyát is. Az eddig megjelent két Születéskalauzban ezeket a tapasztalatokat, adatokat vetettük össze. Az a célunk, hogy a szülő nők előzetesen tájékozódhassanak, melyik kórház milyen szolgáltatást nyújt, és ötleteket is szerettünk volna adni nekik. Megalázónak tartom azt, ahogyan néhány szülészeten bánnak a nőkkel. Segíteni szeretnénk a kismamákat abban, hogy küzdjenek a jogaikért, és ne tűrjék, ha megalázó helyzetbe kerülnek. A könyvben benne van, hogy a WHO milyen ellátást ajánl. Többek közt támogatandónak tartja a „személyes szülési terv” elkészítését és az innivaló felajánlását a vajúdás alatt. Továbbá azt, hogy az egészségügyi személyzet tiszteletben tartsa a kismama kívánságait arra vonatkozóan, hogy hol szüljön, ki legyen jelen a szülésen, és szabadon választhassa meg a szülési testhelyzetét. Nem hiszem például, hogy a nők többsége háton fekve, kengyelbe kötött lábbal szeretne szülni, ahogyan azt sok helyen elvárják!

Éva azt mondja, az a céljuk, hogy visszaadják a kismamáknak az önbizalmukat, és megmutassák a lehetőségeiket: éljenek az asszonyi erejükkel, és ne váljanak „szófogadó iskolásokkᔠa szülésük alatt.
Éva dúlaként is segít (a dúla asszonytársat jelent).
Az asszony mellett a várandósság során, de a szülés alatt, sőt, akár utána, a gyermekágyi időszakban is jelen van, ha ezt igénylik a szülők.

– Szerintem a nők többségében ott van a gyámolítás vágya, a segíteni akarás. Az asszonyi tapasztalatnak, az asszonyi erőnek helye van a szülésnél – mondja. – Nagy segítséget jelent a vajúdónak – még annak is, aki nem először szül – a dúla jelenléte. Sokszor elég a simogatás, masszírozás, az együtt érző szó, de a dúla segíthet a szülőpozíció „megtalálásában” is. Azért vagyunk ott, hogy a kismama a szülést örömként élje meg, és érezze: minden érte és a gyermekéért történik.

(A Születéskalauz a Mérce Egyesületnél, a 1660 Budapest, Pf. 321-es postacímen, a 258-5358-as telefonszámon vagy a merce@freemail.hu címen rendelhető meg.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top