Aktuális

Végy egy nagy lendületet! – II. rész

– Megérjük, hogy a régi jó, házias-magyaros ételek is kimennek a divatból?

– Ahogy én látom, inkább az étkezés ment ki a divatból. Ma már nincs az, hogy legalább hetente egyszer összeül a család, és megebédel vagy megvacsorázik, ami régen természetes volt. Lassan mind kevesebb az olyan nagymama is, aki még ragaszkodik a nagy vasárnapi traktákhoz. A feleségem nagyija is ilyen, mire megyünk, megterít, és húslevessel, rántott hússal, palacsintával vár bennünket.

– Nemrég nősült. Hogyan él?

– Nagyjából úgy, ahogy más, hivatásuknak élő fiatal házasok. Nem iszom, nem dohányzom, egyetlen szenvedélyem van, a főzés. Ehhez próbálok kedvet csinálni a fiataloknak, akik sokféle szenvedélynek hódolnak, kivéve egyet, és ez a gasztronómia. Amennyire az időm engedi, igyekszem minél többet lenni a családommal. Természetesen gyereket is szeretnénk, egy reménybeli kis szakácsot.

– Mit tart az élet fűszerének?

– A szerelmet. Voltaképpen az emberi kapcsolatot, a barátságot. Így kimondva, ezek nagy szavak, hogy “szerelem” meg “barátság”, mégis ezek az élet fűszerei. Hiszen mitől derülünk jókedvre? Jó ételtől, jó italtól, jó partnertől. Ez lehet feleség, szerető, barát, mindegy. Lényeg az emberi kapcsolat. Végül is emberek vagyunk, vannak érzéseink, és ha elnyomjuk, magunknak ártunk a legtöbbet.

– Mit kíván magának és mindnyájunknak?

– Sok serpenyőt, sok jó nyersanyagot, egy konyhát és jó étvágyat!

Lázár életreceptjei

– Mit készítene egy romantikus vacsorára?

– Az étel nem lenne megterhelő, inkább könnyű, hogy lehessen beszélgetni. Szerelmi légyottra elég egy kis sajt, egy kis vörösbor, szőlő, kenyér, esetleg olívaolaj, a tunkoláshoz. Pici só és bors. Ennyi elég a boldogsághoz.

– Mit tegyen az, aki nem szeret főzni?

– Szerintem az ilyen nő nem teljesen boldog, vagy van még mit javítani a kapcsolatán. Tegye próbára a férjét, vagy a kedvesét: lepje meg a kedvenc ételével, vagy valami finomsággal! Azonnal lemérheti a hatást. Vagy fogja karon a párját és vigye el vacsorázni egy hangulatos vendéglőbe. Esetleg vonja be a főzésbe! Minden pasiban lakozik egy szakács, csak ki kell hozni belőle.

– Mit ajánl annak, aki viszont akár tetszik, akár nem, kénytelen sütni-főzni a szabadidejében?

– Itt a tavasz, jön a nyár – a főzést vigye ki a kertbe, vagy kiránduljon! Az ennivalót csomagolja be egy kockás abroszba: ha megéheznek, csak leterítik és körbeülik. A zöldben még az is jobban ízlik, amire otthon rá sem néznénk.

– Mit főzzünk vacsorára?

– Mindig ez a probléma a nőknél. Ha valaki eleve úgy áll hozzá a főzéshez, hogy essünk rajta túl, abban nem lesz köszönet. A férj teletömi magát, és elalszik. Ezzel szemben az olasz háziasszony, pucanescával várja haza az urát. A pucanése – magyarul kurvácska tészta – kicsit csípős, paprikás tésztaféle, amely egy kis vörösborral megöntözve úgy feltüzeli a fáradt, álmos férjet, hogy utána nem alszik el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top