Aktuális

A-HA!, avagy a tizenévesek és a szex

Interaktív szexuális felvilágosítás a neten, oktatóprogram, játék - ezt kínálja a tizenéveseknek az A-HA programcsomag, amely nem a norvég popzenekar után kapta a nevét, hanem a rácsodálkozásra utal.





Az elmúlt három évben látványosan csökkent a terhességmegszakítások száma a 18 év alattiak körében, míg a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság orvosai és védőnői épp ennyi ideje folytatják felvilágosító tevékenységüket az ország több száz iskolájában. Hogy van-e összefüggés, azt persze nem az ő dolguk eldönteni – hangzott el a megújult szexuális felvilágosító program tiszteletére rendezett sajtótájékoztatón.

“Engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Dokinak hívnak” – kezdte a prezentációt Dr. Szőnyi György programvezető, mint iskolai előadásai során annyiszor – ezzel illusztrálva az emberközeliség meghatározó szerepét programjukban. Jóllehet a 2001-ben alakult Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SZNPTT) elsősorban szakmai kérdéseket fogalmaz meg, már a kezdet kezdetén nyilvánvaló volt, hogy a célcsoportot, vagyis a 11 és 18 év közötti fiatalokat saját nyelvükön kell megszólítani – hangsúlyozta a Társaság főtitkára, Dr. Garamvölgyi György, a Schöpf-Merei Kórház főigazgatója. Az SZNPTT két sikeres tanéven van túl, melynek során közel 160 ezer diák vett részt felvilágosító óráikon. Most, a 2004-2005-ös tanév elején kibővített formában jelentkezik az A-HA! néven futó program. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva ez a csomag is többféle kommunikációs csatorna felhasználásával – internet, tájékoztató füzet, videós prezentáció, roadshow – és színes rajzfilmfigurákkal igyekszik felhívni a diákok figyelmét a nemi élet kockázataira. Ehhez járul még egy interneten és mobiltelefonon zajló pontszerző nyereményjáték, amely szintén az ismeretterjesztést szolgálja.






Biztató számok


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2001-ben közel 58 ezer terhességmegszakítás volt, és ennek 10 százalékát 18 év alatti fiatalokon végezték el. Ez a 10 százalékos arány egyébként évek óta nagyjából állandó volt. 2002-ben viszont már csak 7,5, 2003-ban pedig 6,8 százalék volt a 18 év alattiak aránya az összes abortuszhoz viszonyítva. Az SZNPTT szakembereinek fő célkitűzése, hogy 2008-ig 3 százalékra csökkenjen ez az arány. A program költségvetésének bővítésére még keresnek szponzorokat, de több szervezet, köztük négy minisztérium is mögöttük áll.


Az A-HA! program során – az elnevezés egyébként nem rövidítés, a rácsodálkozásra utal – azonban nemcsak a nem kívánt terhesség megelőzéséről hallhatnak a fiatalok, hanem mindazokról a témákról is, amelyek felvilágosításhoz kapcsolódnak: a terhesség és a fogamzásgátlás mellett az anatómiai ismeretek, a menstruáció és az intim higiénia, valamint a nemi betegségek is szerepelnek az oktatóanyagban. Érdeklődésünkre, miszerint a nemi örömszerzés nem szokott-e visszatérő kérdés lenni ezeken az órákon, Szőnyi György kifejtette, hogy az ilyen bizalmas témák általában nem egy csoportnyi fiatal jelenlétében kerülnek terítékre; az SZNPTT egyik fő célja éppen az, hogy a diákok tudják, hol kereshetik fel a nőgyógyászokat rendelőjükben. A szexológiai illetőségű kérdések aztán általában itt, négyszemközt hangoznak el.

A fiatalok felelőtlenségéről további adatok is tanúskodnak: 90 százalékuk egyáltalán nem védekezik az első szexuális aktus során. (Az első együttlét átlagosan 16,9 éves korra tehető a KSH adatai szerint.) Ennek legfőbb oka a „még ma is őrületes” tudatlanság és a tájékozatlanság. „Valóban a gátlások is szerepet játszanak ebben – tette hozzá kérdésünkre Szőnyi György -, de a projektünk egyik célja éppen az, hogy a fiatalok számára trendi dolog legyen a fogamzásgátló eszközök használata.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top