Aktuális

Szívünk minden szõlõjével…

Én elrágcsálnám tévénézés közben, csipsz helyett. Az egyik barátnõm felaggatná a konyhájába lakásdíszként. Tamás viszont úgy döntött, salátát, fõételt és desszertet készít – szõlõbõl!

– Süthetnénk szőlős rétest vagy akár szőlős csirkemájat – kezdi séfünk a konyhában, majd döbbent arcom láttán elneveti magát. – De inkább azt hiszem, szőlős metélt, diós-almás-szőlős saláta és balzsamos szőlőmártással tálalt kacsamell lesz a mai menü.

– Szőlős tészta? Főzünk egy adag pennét, és rádobáljuk a szőlőt?

– Nem rossz megoldás – elmélázik felvetésemen –, de ez valójában egy desszert, olyasmi, mint a stíriai metélt vagy a salzburgi galuska.

– Aha, az finom lesz – mondaná Mabel a Csengetett, Mylord? című sorozatban, de mi, vele ellentétben, kapunk is majd a legfinomabb falatokból (hehe). Az őszi salátához feltételezem, édes dresszing dukál – folytatom Mrs. Lipton stílusában.

– Igen, enyhén mézes öntetet készítenék hozzá, hogy azért ne legyen túl édes – válaszol Tamás, de amikor igazán belekezd a főzésbe, nem nagyon szeret cseverészni, inkább a következő hozzávalóra, lépésre koncentrál, úgyhogy már csak egy kérdést merek bedobni.

– A kacsamellhez akár köretként is ajánlanád ezt a salátát?

– Annál a fogásnál hagyjuk meg a mártásnak a szőlőaromát, és adjunk hosszá burgonyafánkot vagy egyszerűen krumplipürét, hiszen az a kacsához nagyon finom tud lenni!





 És már szeletel, kever, ízesít, nekem csak annyi a dolgom, hogy néhány extra tippjét lejegyezzem még. Íme: 1. Szőlőimádók kedvenc desszertje lesz ez a rendkívül egyszerű, de nagyszerű édesség. Gőz fölött felolvasztunk 10 dkg ét- vagy tejcsokoládét, óvatosan belemártogatjuk a nagyobb szőlőszemeket, majd alufóliára vagy sütőrácsra rakosgatva hagyjuk megdermedni. 2. Egy pohár frissen préselt szőlőlé vagy egy fürt egészséges, érett szőlő reggel éhgyomorra vagy fél órával az étkezések előtt „megnyitja az érzékek kapuit”. A nedvet apró kortyokban kell fogyasztani! 3. Tudták, hogy a szőlő eltávolítja a salakanyagokat a szervezetből és megszépíti a bőrt? Magnézium-, foszfor- és cukortartalma révén energiát ad, erősíti az immunrendszert, magja pedig jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, tisztítja a májat. A szőlő rizzsel kombinálva – az egyik legideálisabb diéta!

Szőlős-diós saláta zöldalmával és mézes balzsamecettel
Hozzávalók: fél dl balzsamecet, fél dl méz, csipet só, fél dl olívaolaj, 1 fej saláta, 2 zöldalma, 10 dkg dió, 30 dkg fehér szőlő, 1 pritaminpaprika.
A mézet a balzsamecettel, egy csipet sóval elkeverjük, majd a legvégén az olajat is hozzáöntjük. A salátát megmossuk, apróra tépkedjük, és salátástálba tesszük. Tetejére cikkekre vágott almát, pritaminpaprikát, szőlőszemeket és durvára vágott diót teszünk. Meglocsoljuk az előre elkészített, lehűtött salátaöntettel.

A további két recept a 39. héten, szeptember 27-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top