Aktuális

Királyi reggelik

Ma egy gyorsabb és két, több elõkészítést igénylõ fogással kedveskedünk mindazoknak, aki megfogadják a mondást, és úgy kezdik a napot, mint egy király… Az energikus nap titka a bõséges reggeli!

– Szóval, lesz egy szendvics…
– kezdem a feltálalt reggeliket leltárba venni, amikor séfünk közbevág:
– De még milyen szendvics! Nézd meg közelebbről!




És valóban, alig bír megállni a hasán ez a félbevágott ropogós bagett, amelyet Tamás húsz perccel ezelőtt vett ki a mélyhűtőből, és dobott be a sütőbe, tehát még meleg és ínycsiklandozó illatokat áraszt. Dugig van finomságokkal: csirkemellel, tojássalátával, jégsalátával, mellette tornyosulnak a paradicsomok.
– Ez aztán tényleg öt perc alatt összedobható – folytatja. – Amikor felkelek, berakom a sütőbe, és mire végzek a borotválkozással, az öltözködéssel, már meg is sül. Csak bele kell tennem a tölteléket, amit otthon találok, bár a tojássalátát különösen szeretem, úgyhogy az természetesen már készen vár a hűtőben. Megtöltöm a bagettet, leülök, és egy kávé mellett eleszegetem. Nekem reggelente muszáj ennem valamit, nem szeretek üres gyomorral nekiindulni a napnak. Ha késésben vagyok, akkor a munkahelyemen kapok be valamit, sőt, az is előfordul néha, hogy a Kárpátiában a stábbal együtt megreggelizünk, ha épp ráérünk. Ilyenkor felváltva sütünk tükörtojást, bundás kenyeret, rántottát… – nagyon hangulatos, és összekovácsolja a társaságot. Hétvégén otthon pedig jöhetnek az igazán nagy reggelik!

– Ehhez ajánlod a másik két finomságot?

– Igen, egyrészt a marinált tőkehalat – bár ez bármelyik hétköznapra is „befér”, mivel úgyis előző nap érdemes elkészíteni, majd hidegen tálalni – meleg, paradicsomos pirítóssal. Pirítsuk meg a kenyeret, locsoljuk meg a hal olajával, és dörzsöljünk rá egy félbevágott paradicsomot! Isteni!

– Jöhet második fogásként a joghurtos tejbegríz?

– Vagy akár főfogásként annak, aki édességrajongó! Bár ez nem „tisztán” édesség, mivel a joghurttól kicsit savanykás lesz az íze. Tehetünk rá kakaóport vagy áfonya-, ribizli-, esetleg baracklekvárt. Nagyon finom grillezett gyümölccsel: a gyümölcsöt épphogy csak megsütjük, és már dobhatjuk is rá – akit ezzel lepnek meg reggelire, annak garantáltan jó napja lesz, állíthatom!





Joghurtos tejbegríz, grillezett gyümölcsökkel

Hozzávalók: 5 dl tej, só, 4 dkg kristálycukor, 4 dkg búzadara, 2 dl joghurt, 1 alma, 1 körte, 4 szilva, 1 citrom, 1 ek. barna cukor.
A tejet, csipetnyi sóval és a kristálycukorral felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát, és 4-5 perc alatt sűrűre főzzük. Még forrón hozzákeverjük a joghurtot, és belereszeljük a citrom héját. Kihűtjük. A gyümölcsöket cikkekre vágjuk, és a barnacukorral együtt, serpenyőben pár perc alatt megsütjük. Ezt is kihűtjük, és a tejbegríz tetejére kanalazva tálaljuk.

További két remek receptet találtok a 42. héten, október 18-án megjelenő Nők Lapjában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top