Aktuális

Édes készülõdés

Beerõsítettünk. Annak érdekében, hogy az idei karácsonyra valami igazán nagyszerû készülhessen a konyhátokban, kedvenc séfünk, Bereznay Tamás mellé ötletadó vendéget hívtunk a TV Paprika szakácsa, Bede Róbert személyében.

A fiúk úgy döntöttek, kezdjük a menüsort az édességeknél, úgyhogy nézzük, ki, mit sütött ki nekünk az ünnepekre!

Mint karácsony közeledtével minden évben, Tamáséknál idén is előkerültek a nagymama receptjei, úgyhogy ő természetesen ezekkel készült. Séfünk óvatosan felpakolta a kis füzetet, és hogy Bede Robi is láthassa, honnan az ihlet, elhozta a közös sütés helyszínére. A megsárgult lapokon gyöngybetűk – ha beleolvasunk, számtalan finomság kel életre ünnepi fényben csillogva. Pedig nem kizárólag tipikusan karácsonyi édességekről van szó, inkább a szeretet, amellyel készültek, készülnek, és a szeretett személy emléke teszi különlegessé őket. A gyerekkor pillanatai térnek vissza általuk, miközben gyúrjuk a gombócot, vagy ízesítjük az öntetet… – és lehet jobb alkalom arra, hogy nosztalgiázzunk?!





E három édesség közül Tamás kedvence a szilvás gombóc, amely remek második fogás és üdítő változatosság lehet karácsony második, harmadik napján, amikor még folyamatosan jönnek a vendégek, a rokonok, de a hagyományos ételekből már mindenki dugig ette magát. Ezt készítette a legtöbbször a nagyi – ezért nem hagyhattuk ki a sorból –, és ez az, amit idén talán Tamás is elkészít, pedig, ahogy tavaly már írtuk, ő karácsonykor átadja a terepet a húgainak és az anyukájának, az ünnepi menüért ők felelnek.

Nem így Robiéknál, aki a saját hozzávalói előkészítgetése közben sorolta el, náluk mennyi minden kerül az asztalra ilyentájt.
– Nálunk a karácsonyi főzés, akárcsak az ünneplés, igazi, családi program, mindenki részt vesz benne. December 23-án kezdődik a „munka”: apósoméknál a kertben, bográcsban megfőzzük a halászlevet – ehhez gyakran csatlakoznak a közelben lakó szüleim is! Ha didergünk, ha havazik, mindegy, semmi sem rettent el ettől minket, főleg, hogy közben buzgón forralt bort kortyolgatunk… Második felvonásként a sógorommal elkészítünk egy óriási adag barnamártást csontokból, rengeteg zöldséggel – ennek egy részét fel is használjuk karácsonykor, másik részét viszont eltesszük későbbre, hiszen például vörösborral vadakhoz, szárnyashoz remekül passzol. Szenteste természetesen körbejárjuk a családot, mindenhol és otthon, a feleségemmel kettesben is hagyományos ételeket eszünk (amennyit bírunk), aztán 25-én hozzánk jön mindenki ebédre. Ilyenkor kiteszek magamért, megpróbálok különleges alapanyagokat használni: idén lesz például tejszínes-gyöngyhagymás lazac, pulyka avokádókrémmel, mentás kuszkuszsaláta, és ha a sógorom állja, félangolosra sütött bélszín, házi krokettel.

A felsorolást itt – Robi érdekében – leállítottuk, mert fotóssal-stylisttal együttműködésben már a címük iránt érdeklődtünk…

Egy recept Tamástól:
Nagyi rizsfelfújtja málnavelővel

Hozzávalók: 1,5 l tej, só, 15 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 30 dkg rizs, 6 tojás, 1 citrom, zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 25 dkg málna.





A tejet felforraljuk. Hozzáadunk 1 csipet sót, kevés cukrot, és a vaníliarúd kikapart belsejét. Mikor a tej melegedni kezd, és a cukor is elolvadt, beletesszük a rizst. Állandó keverés mellett kb. 15 percig főzzük. Ha a rizs megpuhult, tálra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből 10 dkg cukorral kemény habot verünk. Amikor a hab elég kemény, állandó keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, belereszeljük a citrom héját, majd az egészet összekeverjük a kihűlt tejberizzsel. Egy tepsit kikenünk vajjal, és megszórunk a zsemlemorzsával. Beleöntjük a rizses masszát, és 180 °C-os sütőben 45 perc alatt készre sütjük. A málnavelőhöz 5 dkg cukorból és 4 dl vízből szirupot főzünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, hozzákeverjük a friss vagy fagyasztott málnát, és pár perc alatt felfőzzük.

A teljes cikk, további sok-sok recepttel az 50. héten, december 13-án megjelenő Nők Lapjában olvasható!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top