Aktuális

Különleges karácsony

Ismét kifõztünk valamit! Mégpedig azt, hogy a TV Paprika séfje, Magos Zoltán közremûködésével igyekszünk kicsit megújítani a karácsonyi fogások tárházát. Persze, csak ha ti is akarjátok - de miért is ne akarnátok?

– Természetesen senkit sem szeretnénk lebeszélni a hagyományos karácsonyi halászléről és rántott halról – kezdi a mi Tamásunk, aki ez alkalommal beengedte konyhájába régi ismerősét, a TV Paprika Bortúra késsel-villával című műsorának séfjét, Magos Zoltánt. – De Zolival együtt úgy gondoltuk, nem árt néha felfrissíteni az évek óta jól bevált menüsort, és kipróbálni valami újat az ünnepek idején.
– Mivel én kilenc éven át vezettem a római magyar nagykövetség konyháját – folytatja Zoli –, különösen nagy örömömet találom abban, ha az itthoni háziasszonyok kíváncsiságát felkeltve, rá tudom venni őket arra, hogy legyenek bátrak, készítsenek néhány igazán extra, akár olaszos fogást karácsonykor. A bátorságot és a kíváncsiságot rendkívül fontosnak tartom, ha ételekről van szó, és azt is vallom, hogy nem kizárólag a bejglitől lesz ünnepi a hangulat, úgyhogy miért ne kerülhetne más is az asztalra?

– Olaszországban hogy néz ki a karácsonyi menü?





– Régiónként különböző szokások, hagyományok, ízek dominálnak. Ami mindenhol van, az a panettone di natale, a karácsonyi kuglóf, és a papassini, amely egy kétszersült, tele mandulával, cukros-ropogósra, szinte kopogósra sütve – ez édes borba mártogatva igazán finom. Jellemző az olaszokra, hogy a leves előtt apró falatkákat tálalnak fel: szarvasgombapürével, sonkahabbal megkent tramezzinit, azaz háromszög alakú kenyérkét – ennek speciális, karácsonyi változata a kaviáros, amelyet szigorúan vodkával öblítenek le. Utána következhet a rákleves mondjuk, de valamilyen tengeri herkentyű mindenképp része a vacsorának, ez lehet lazac vagy tőkehal is. Északon, ahol hidegebb van, bevállalják a zsírosabb ételeket is, például a töltött kappant, köretként pedig fehérborban párolt káposztát, dióval összesütött burgonyát, és vitaminban gazdag salátát szolgálnak fel. Édességként a már említetteken kívül gyömbéres kekszet esznek, de Rómában például mogyorós-kávékrémes tortát is sütnek a háziasszonyok.

– Te készítesz valamit ezek közül idén karácsonykor?

– Az igazság az, hogy ilyenkor anyukám tesz ki magért. Szabályosan kitúr minket a konyhából, amit egyáltalán nem bánok, mert nagyszerűen főz, ezért szívesen visszavonulok.

– Most viszont ne tedd!





Lazacleves édesköménnyel és rákkal
Hozzávalók:
1 kg lazaccsont, 1 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 db édeskömény gumó, 0,5 kg garnéla, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj, 5 dkg sűrített paradicsom, 10 dkg paradicsom, só, 1 db citrom, 3 babérlevél

Lábasban 3 dkg vajat hevítünk, és lassan lepirítjuk a tisztított, karikára vágott sárga illetve fehérrépát. Megsózzuk, felöntjük 5 liter vízzel, beletesszük a darabolt halcsontokat, valamint a babérlevelet és alacsony hőfokon, 1 órán át főzzük. Ha elkészült leszűrjük. Egy másik lábasban vajat melegítünk, megpirítjuk rajta a paradicsompürét és felöntjük a hal alaplével. Miután felforrt, beletesszük a vékony metéltekre vágott édesköményt, valamint a rákokat. Ízesítjük sóval, citromlével és dúsítjuk kevés tejszínnel. Miután összeforrt, hozzáadjuk az apró kockára vágott hámozott paradicsomot is. Forrón, külön citrommal adjuk az asztalra.

A teljes cikk sok-sok recepttel a karácsonyi-szilveszteri összevont Nők Lapja-számban olvasható, amely december 20-án jelenik meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top