Aktuális

Fóliázott világ?

Vicces e-mailt kaptam a minap. Egy kollégám, Józsi küldte, a szomszéd asztaltól. Hangosan röhögtem rajta, miközben olvastam, mire az egész szerkesztõség követelte, hogy továbbítsam nekik is. Vagy öt percig álltak a Híradó munkálatai...




A levél egy egyszerű kérdéssel kezdődik: „Az ’50-es, ’60-as, ’70-es években nevelkedtél? Hogy élted egyáltalán túl?” Cseh nyelvből fordította le valaki, aki nyilván maga is az ’50-es, ’60-as vagy ’70-es években nevelkedett. És akinek elege lehetett a 2000-es évek gyermekeinek „túlvédett” és „túlaggódott” valóságából. A palackozott vízből, az UVA-ból meg az UVB-ből, a biztonsági zárakból, a hiperbiztos gyerekülésekből, a dévédékből, a rajzfilmcsatornákból meg a Playstation játékokból, az újságok gyerekpszcihológia-rovatából, a hatéves mobiltelefon-birtokosokból és a babáknak szóló reformreceptekből. Jogos kérdést vet föl a levél: tényleg, hogy a fenébe éltük túl a gyerekkorunkat? Nos, én a magam részéről a kerti kútból ittam, vajas-lekváros kenyeret reggeliztem, megígértem, hogy sötétedésre otthon leszek úgy, hogy anyuék nem tudtak félóránként ellenőrizni a mobilomon. Az autó hátsó ülésén utaztam biztonsági öv és gyerekülés nélkül, sisak nélkül bicikliztem, és ha az udvari kidobós játékban veszítettem, nem lettem depressziós. A konnektorban nem volt biztonsági dugó, mégsem nyúltam bele. Nem voltak video- és számítógépes játékok, mégsem unatkoztam.

Úgy három-négyéves lehettem. Nagymamáméknál voltam a nyári szünetben. Tévét sosem néztünk, rajongásig szeretett nagyapámmal bogarásztam az igali kertben, naphosszat. A fáról ettem a gyümölcsöt, mosatlanul. Csak akkor mentem be a házba, ha a nagymama kikiabált nekünk, hogy kész az ebéd. Ezt az idillt sokszor megosztottam a falubeli gyerekekkel vagy anyámék barátainak csemetéivel. Egyik kedvenc vendégem a Paradicsomban Miki volt. Miki jóval nagyobb volt nálam, csontos, nyurga fiú. Égszínkék szemei voltak. Hú, de imádtam! Úgy néztem rá, mintha Apollón szállt volna le az igali udvarra a felhőkből. Nos, hát ez a Miki nagyon szerette az extrémsportokat. Úgy is, mint fára mászás, bokorugrás és farönkautó-versenyzés. Én meg, jó kutyaként, persze követtem mindenhová. A nagyapám sziklakertjébe is, ahol ő körbe-körbe ugrándozott a nagy köveken, én viszont körbe-körbe bukdácsoltam a nagy köveken. Egészen addig, amíg le nem fejeltem az egyiket. A homlokomat három öltéssel kellett összevarni, még ma is látszik a nyoma.

Ugyanez Lola esetében a következőképpen nézne ki ma, 2007-ben. Mielőtt Lola kimegy az udvarra, alaposan átkenem millió faktoros naptejjel. A fejére kalapot húzok. Tíz-tizenöt percenként itatom (szigorúan palackozott, babáknak is adható) ásványvízzel, nehogy kiszáradjon. A kerti kutat biztonsági dugó védi. A nagyobbik gyerekkel megbeszélem, hogy 1. vigyázzon rá, 2. kezelje partnerként a kisebbet. A sziklakertet körbekerítem, nehogy a gyerekek be tudjanak menni. De a legjobb, ha „en bloc” megszüntetem az egészet. Puha pázsit, esetleg egy homokozó és egy felfújható medence. Mindezt természetesen szigorú szülői felügyelet mellett.







Néhány hete Angliában jártunk, a nagyszülőknél. Szép kertjük van, van benne puha pázsit és homokozó, na meg egy kis sziklakert. Élveztük a langyos napsütést, és arról beszélgettünk, vajon hol lehetne beszerezni szivacsfóliát – mert az mégsem járja, hogy a kövek csak úgy szabadon ágaskodnak erre-arra, miközben egy mindenre elszánt kétéves a közelben tartózkodik. Lolánkat cseppet sem érdekelte az eszmecsere, inkább valami más elfoglaltság után nézett. Azt hiszem, mindössze húsz másodpercre vettük le róla a szemünket. Ő addigra kiszemelte a legnagyobb és legnehezebb tárgyat az udvaron, egy vízzel teli locsolókannát. És rendeltetésszerűen használni kezdte. Először az árvácskákat locsolta meg, aztán a paradicsomokat. Közvetlenül a sziklakert mellett. „Lola!” – kiáltottam föl. Mire az én békésen locsolgató lányom nagy lendülettel hátrafordult, és… mellbe öntötte magát a kanna tartalmával. Majd fenékre huppant, éppen rá egy kőre. Így jár az a gyerek, akinek az anyja le akarja szivacsfóliázni a felfedezésre váró világot… Ekkor eszembe jutott a Józsi által küldött e-mail. Tényleg, mi is túléltük valahogy a gyerekkorunkat. És nem is akárhogy! Azóta a naptej, a kis kalap és a rendszeres itatás kivételével, igyekszem békén hagyni Lolámat. Hadd élje túl a saját gyerekkorát.





Még több az e heti Nők Lapjából:





Csupa-csupa csirke »
Haumann Petra és Máté: egy pályán, ketten »
Szex az exszel »
Egy különleges nyári nap… »
Hogyan neveljünk boldog férfit? »
Szüntelen harcban: anya és lánya »
Zugorvos vagy sztársebész? »
Utaztam a világ legnagyobb óceánjáróján »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top