Aktuális

Kilenc dolog, amit ne tegyél, ha kiraknak a munkahelyedről

Válság, elbocsátások, rossz hírek... Ne keseredj el, ha hirtelen az utcára kerülsz. Persze nem árt, ha felkészülsz, mert ebben a válságos helyzetben akár máról holnapra megváltozhat az életed. Gondolj arra: valaminek a vége új dolgok kezdete lehet. Adunk néhány tanácsot, milyen csapdákat kerülj el, ha munka nélkül maradnál.

Hűségcsapda – olvastad már a legújabb bejegyzést?
A blog a munkahelyéről novemberben elbocsátott Péter naplóját és párja, Zsófi, titkos feljegyzéseit adja közre. Megértheted az utat, amely kettejük kríziséhez vezetett. Egykor szerették egymást, de mindent elhibáztak, ami válsághelyzetben elhibázható. Ahelyett, hogy egymásba kapaszkodva küzdöttek volna meg a buktatókkal, egymást gyötörve buktak el.

Sajnos, velünk is megtörténhet, ugyanúgy. Hogy ne érjen készületlenül, fontold meg tippjeinket:  

1. Ne hibáztasd magad!

Bár vizsgáld meg, vajon mit tehettél volna, hogy a helyzetet elkerüld, valószínűbb, hogy rajtad kívülálló ok miatt hozta meg a munkaadód ezt a súlyos döntést. És ennek ezer oka lehetett: te léptél be legkésőbb, a te feladatkörödet volt a legegyszerűbb összevonni, neked volt a legmagasabb fizetésed vagy legkevesebb tapasztalatod. Ne hagyd elveszni önbizalmad. Ne értékeld alul magad csak azért, mert ezen a munkahelyeden nem volt szükség a munkádra, vagy nem tudták tovább kigazdálkodni a fizetésed. Máshol lehet, hogy pont rád várnak, és te is jobban fogod érezni magad.

Kilenc dolog, amit ne tegyél, ha kiraknak a munkahelyedről


2. Ne sértődj meg!

Ne égesd fel a hidakat. Inkább próbáld a legtöbb segítséget elfogadni eddigi munkaadódtól, hogy a helyzeted megoldódjon. Ajánlást, összeköttetést, jobb végkielégítést egyaránt kérhetsz, de arra is volt már példa, hogy ideiglenes elbocsátásban állapodtak meg a felek, azzal a kitétellel, hogy a lehetőségek bővülése esetén újra az elbocsátottat alkalmazzák. Egy jó ajánlással a zsebedben, amelyben a régi munkáltatód a megrendelések elmaradásával indokolja felmondásod, könnyebb meggyőzni az állást hirdető céget, hogy te vagy a megfelelő munkatárs a pozícióra. Ha haragban váltok el, annak híre mehet a szakmádban, és a leendő cégnél is tudomást szerezhetnek róla. Márpedig senki sem szereti a zűrös kollégát.

3. Ne hagyd, hogy szétessen a napod!

Bár az első heted akár édes semmittevésben is telhet, azt vedd figyelembe, hogy hamar elfogy a végkielégítés, és a tartalék, ezért mielőbb munkát kellene találnod. Tervezd meg a feladatot, mint magát a munkát. Napirend szerint nézd át a sajtót és az internetes ajánlatokat, de ne elégedj meg ezzel, keress fel munkaközvetítőt vagy fejvadászt és tervezd be azokat a telefonokat is, amellyel az ismerősökön keresztül is elindítod a munkakeresést. Dolgozz ezen kilenctől ötig, utána viszont hagyd abba, és ne is gondolj másnapig az álláskeresésre.

4. Ne csüggedj!

Nem könnyű akkor találni, amikor mások is, tömegesen, állást keresnek. A karrier-tanácsadók szerint jelenleg 300 álláshirdetésből lesz egy munkahely. Az eddigi háromhavi átlag helyett hat hónapig is eltarthat a keresés. Sebeid nyalogatására amúgy sem lesz időd, inkább tartsd kézben hivatalos ügyeidet, ne feledkezz meg például arról, hogy a felmondási idő leteltével lejár az egészségügyi biztosításod, és ebből komoly gondjaid lehetnek, ha orvoshoz kell menned. Attól a naptól fogva, hogy regisztráltatod magad munkanélkülinek, újra biztosított leszel.

5. Ne ott takarékoskodj, ahol ésszerűtlen!

Kilenc dolog, amit ne tegyél, ha kiraknak a munkahelyedrőlNe hagyd abba a nyelvtanfolyamot vagy a képzést, amibe belefogtál, sőt egy újat is választhatsz, az arra fordított költség meg fog térülni. Tanulj valami praktikusat, amiről úgy látod, hogy hozzásegít egy új munkakörhöz. Például tanulj meg vakon gépelni, sajátítsd el az irodai számítógépes programok használatát, ismerd meg alaposabban az internet lehetőségeit. Belekezdhetsz valami egészen újba is, szerezhetsz olyan képességet, ami nem a leendő munkádhoz kell. Elvégezhetsz virágkötő tanfolyamot, járhatsz főzősuliba, kiképezheted magad mixernek. Ha nem is ezzel akarsz pénzt keresni, nem árt, ha bármikor el tudod varázsolni a párod valami különleges ételcsodával, vagy kényeztetni a barátaidat egy finom koktéllal. Jelentkezhetsz grafológiára, feng shuira, de felfrissítheted asztrológiai ismereteidet is.

6. Ne árts magadnak!

Ne hagyd abba a testedzést, sőt, gyúrj rá! Ha nem tudod fizetni a tornabérletet, sebaj, a futás ingyen van. A testedzés megóv a csüggedéstől, és javuló teljesítményed azonnali sikerélményt is nyújt. Légy büszke magadra, hogy néhány hét után már egy-két kilométerrel többet futsz, mint annak előtte. Ha legyőzöd önmagad és a lustaságot, ki állhatna ellent neked? És persze az is csak hasznodra válik, ha megszabadulsz a felesleges kilóktól. Még csak véletlenül se vigasztald magad alkohollal, és semmiképpen se szokj vissza a dohányzásra. A leszokásra nem biztos, hogy ez a legalkalmasabb pillanat, de gondolj arra, egyre több munkahelyen becsülik meg a nemdohányzó munkaerőt.

7. Ne hanyagold el a barátaidat!

Nem biztos, hogy tudnak segíteni, de akár tippet is adhatnak, kit keress fel, merre indulj. Használd a közösségi portálokat, talán valakinek lesz egy jó ötlete. Lépj kapcsolatba a közeli barátokkal. Vedd föl a fonalat azokkal, akiket a munkád miatt régóta nem kerestél. Nem is muszáj elmondanod, mi történt veled, ha nem akarod, hogy úgy érezzék, csak panaszaidhoz keresel hallgatóságot.  Csevegjetek semmiségekről, elevenítsétek fel a múltat, találd meg segítségükkel régi önmagad. Vagy csak lazítsatok, egy kis nevetés több napra rendbe teheti a lelkedet, energiával tölt fel. Menjetek moziba, nézd meg a filmeket, amiket időhiány miatt kihagytál. Bulizni sem bűn, egy fergeteges koncerten vagy a táncparketten kieresztheted a gőzt. Sőt, ha nincs párod, új kapcsolatra is szert tehetsz.

8. Ne fordulj a családod ellen!

Ők jelentik a háttérországot és a védelmet a nehezebb időkben. Átvállalhatsz plusz feladatot, de ne vegyél a válladra minden családi ügyet, mert akkor nem marad időd a munkakeresésre. Az első alkalommal, hogy a szemedre vetik, igazán elintézhetnél valamit, ami addig nem a te dolgod volt, hiszen úgysem dolgozol, ülj le az illetővel, és magyarázd el, hogy a te dolgod most a munkakeresés. Semmiképpen ne vidd szerelőhöz az autót, és tagadd meg az égők kicserélését, ha sosem csináltad. Sőt az ablakpucolás, a pince rendberakása is ráér, ha nincs hozzá kedved. Pont, mint eddig. Viszont használd ki, hogy például többet lehetsz a gyermekeddel, mint amikor a munka után este értél haza, holtfáradtan. Ha megengedhetitek magatoknak, semmiképpen se mondjátok le a nyaralást, a pihenés neked is jár, az eddigi munkáddal kiérdemelted. Ha viszont tényleg minden forint számít, keressetek alternatív megoldást a kikapcsolódásra, menjetek el sátorozni, ejtsétek meg az évek óta halogatott rokonlátogatást, vagy fogadjátok el a barátnő meghívását üresen álló nyaralójába.

Kilenc dolog, amit ne tegyél, ha kiraknak a munkahelyedről


9. Ne zárkózz magadba!

Nem kell persze állandóan nyavalyogni, de nem kell egyedül megoldanod a bajt. Érthető a szomorúságod, a letörtséged, hiszen veszteség ért. Az is természetes, hogy rossz elutasításokkal szembesülni, pedig most abból több várható, mint sikerélményből. Engedd meg a szeretteidnek, hogy legalább jó szóval segítsenek. Lehet azonban sokkal nagyobb a baj, ismerd fel időben, ha depressziót váltott ki az állástalanság nálad. Néhány közismert jelet könnyen felismerhetsz magadon: álmatlanságban szenvedsz, vagy éppen, hogy alvásba menekülsz, kimerült vagy akkor is, ha semmi megerőltetőt nem csináltál, nem érdekel semmi, így a szexre sem vagy nyitott. Nem tudsz semmire sem koncentrálni, állandóan nyugtalanít valami. Depresszió jele lehet a hirtelen, nagy mértékű, indokolatlan súlycsökkenés vagy súlygyarapodás, és a tartós, megmagyarázhatatlan szomorúság. Ha ezeket észleled, azonnal kérj segítséget!

Ne feledd, a siker titka a laza hozzáállás. Nem te vagy az egyetlen, aki jelenleg állástalan. De te lehetsz az, akivel azért történt meg, hogy valami sokkal jobb dolog kezdődjön az életében. Hiszen lásd be, magadtól sohasem hagytad volna ott jól fizető munkádat, amibe azonban már belefásultál kissé. Hát most itt az alkalom. Hidd el, rajtad is múlik, tedd meg az első néhány lépést, hogy ezt a helyzetet előnyödre fordítsd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top