Aktuális

Te hol keresel szerelőt?

Kérjük, írjátok meg nekünk legégetőbb problémáitokat, közérdekű megfigyeléseiteket, orvoslásra váró panaszaitokat, vagy szóljatok hozzá cikkeinkhez! A legszellemesebb leveleket igyekszünk közölni.

Bb76: Én ismerős ajánlásával keresek szakembert. Ha pedig net, akkor minimum 5 helyről kérek árajánlatot, az alapján a legdrágábbak kiesnek, és marad a 2-3 jó árat adó. Azok közül választok.

feketeöves szájkaratés: Pár éve asztalosra volt szükségünk, a szobaajtóval volt gond. A neten talált asztalos a probléma megoldására egy lécet szerelt volna föl az ajtó azon oldalára, ahol a zárral találkozik. Húszezer forintot mondott. Egy vidéki ismerős ugyanennyiért méretre legyártott egy új ajtót! Úgyhogy szerintem, ha egy mód van rá, ismerős által ajánlott mestert hívjunk! Nem azt mondom, hogy a neten csak becstelen szakik vannak, de hatványozott az esélye, hogy átvernek. Persze feltételezem, hogy ha egy rendes vízvezeték-szerelőt a netről hívunk, az akkor is tisztességes munkát végez. Egyszer például lakatosra volt szükségünk, aznap délután ki is jött, jól megcsinálta, ráadásul elfogadható áron. Ezeket a szakikat aztán mi bőszen ajánljuk ismerőseinknek.

Te hol keresel szerelőt?

etilany: Mi kizárólag ismerősök ajánlása alapján szoktunk mestert hívni. Mondjuk ez sem mindig a legjobb megoldás, mert van, hogy ugyanazt a munkát más olcsóbban megcsinálná. Viszont ha ismerős ajánlja, akkor legalább tudjuk, hogy jól dolgozik, függetlenül attól, hogy mennyit kér. Azért jártunk már úgy, hogy új bejárati ajtót akartunk rakatni, és szerencsétlenségünkre éppen erre jött egy szaki, aki azelőtt redőnyt szerelt nálunk. Rögtön mondta, hogy ajtókkal is foglalkozik, így hát megegyeztünk vele. Utána anyósék is szóltak neki, szintén ajtó ügyében, és ők kiderítették a munkásoktól, hogy az illető csak ügynök, aki levette szépen a maga hasznát, és jól ráfizettünk a boltra. Ha szépen felhívtuk volna magát a céget, jóval olcsóbban megúsztuk volna. Szóval érdemes körülnézni!

Gremy: Mikor beköltöztünk a házunkba, hiányzott a konyha. Az egyik rokon mondta, hogy ő tud jó asztalost, nézzük meg az ő konyháját! Tényleg gyönyörű. De minket jól megszívatott az asztalos. Heteket vártunk rá, mire megcsinálta a konyhaszekrényeket, a mosogatót meg nem tudta bekötni. Úgy akarta felszerelni az áthidalót a két szekrény közé, hogy nem lehetett kinyitni az ablakot. Csodálkozott, miért nem elég, ha csak bukóra nyílik! Két fiókot rakott be a falhoz, amit aztán a radiátortól ki se lehetett nyitni – mindezt egy vagyonért! Jó tanulópénz volt… A kapunkat ismerős csinálta, tudtuk, hogy nem szakmája, de évek óta ebben dolgozik. Lehet nyitni, zárni, csak épp az ujjam verem le minden egyes alkalommal. A „vizest” meg, aki végül bekötötte a mosogatót, úgy találtuk, hogy bementünk a helyi szerelvényboltba és ott megkérdeztük a tulajt, kit ajánl. Fél év múlva újra bementünk, és kértük, hogy mondjon egy olyan szakit is, aki beköti a termosztátot. Mindkét esetben jó szakembert javasolt.

Következő heti felvetésünk: Kihez fordulsz tanácsért fontos döntések előtt?

                                                                      Szóvá teszem

Tisztelt Szerkesztőség!
Szinte biztos, hogy nem a megfelelő helyen reklamálok, mégis szeretném elmondani, ami bánt. Valószínűleg nemcsak engem bosszant, hanem sokakat, akik a tv-csatornákat a műsoraik miatt fizetik, hogy időnként szinte nincs mit nézni, egyhangú és szürke a program. Máskor viszont, a mi kárunkra úgy versenyeznek, hogy világsikerű sorozatokat – nyilván nem véletlenül – úgy adnak le, hogy azok egymással ütközzenek. Azaz rákényszerítik a nézőt, hogy vagy az egyiket vagy a másikat válassza. Mi meg ide-oda kapcsolgatunk, és mindenhonnan csak részleteket csípünk csak el. A műsorkészítők szemlátomást még arra is gondolnak, hogy a reklámok egybeessenek! Soha nem fogom megérteni, miért jó ez nekik! És a néző érdeke? Vagy ez nem is szempont?
Üdvözlettel: egy nyugdíjas előfizető

                                                                      Találkozzunk újra!

A budapesti FÉNYES ELEK Közgazdasági Technikum Statisztikai Tagozatán 1961-ben végzett diákok 2011. június 4-én szombaton délután 17 órakor 50 éves érettségi találkozót szerveznek.
Jelentkezni lehet Szűcs Teréziánál, a 06-20-979-0323-as mobilszámon.

                                                                    JOGI TANÁCSUNK

Dr. Magyari Csilla, ügyvéd
Kérdés:

Jelenleg a barátnőmnél lakom, az ő és volt férje 50-50%-os tulajdonában lévő házban. A volt férj korábban jelezte, hogy albérleti díjat fog kérni tőlem, azóta nem jelentkezett, de ez mindkettőnket nyugtalanít. Velünk él egyébként a két gyermekük is. A kérdésem az, hogy a barátnőm volt férje vagy a barátnőm kérhet-e tőlem albérleti díjat, és ha igen, akkor azt visszamenőlegesen is kérheti-e és kell-e kamatot fizetnem utána?

Válasz:

A barátnőjének a volt férjével közös tulajdonú háza van, aminek kizárólagos használati jogát – feltehetően a két gyermekre tekintettel – az ön barátnője kapta meg. Ön jelenleg a lakásban ún. szívességi használóként tartózkodik, azaz a lakás egyedüli használatára jogosult személy engedélyével és ingyenesen. Mivel a lakás kizárólagos használója az ön barátnője, ezért a volt férj semmiféleképpen nem jogosult albérleti díjat követelni, sem visszamenőleg, sem a későbbiekben.

Mivel a barátnője jogosult kizárólagosan használni a lakást, ezért csak az ő engedélyével lakhat ott ingyenesen. Ez azt is jelenti, hogy ha önök között a kapcsolat megromlik, akkor felszólíthatja önt, hogy hagyja el a lakást, azaz visszavonhatja az általa adott „lakhatási engedélyt”. Azt természetesen kérheti a barátnője – és ez morálisan teljesen elfogadható a részéről –, hogy a rezsiköltségekből vállaljon részt.
Albérleti díjat csak akkor kérhetne a barátnője, ha ön úgy lakna a továbbiakban a lakásban, mint egy idegen bérlő. A barátnője ez esetben a piaci viszonyoknak megfelelő albérleti díjat számíthatna fel attól kezdve. A rezsiköltségeket illetően megegyezés kérdése, hogy mi után számolnák az ahhoz való hozzájárulást. Lehet a bérlő által használt terület mérete szerint számolni, de azt is figyelembe lehet venni, hogy a bérlő ott lakása miatt megemelkedett valamilyen rezsiköltség (villanyáram, vízdíj), és esetleg meg lehet állapodni úgy is, hogy a lakásban lakó személyek számával osztják el a költségeket, illetőleg mindezek kombinációja szóba jöhet.

Te hol keresel szerelőt?A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Tamással sülve-főve
  • Te hol keresel szerelőt?
  • Férfi-nő szótár 
  • Nők a szűrővizsgálatokon
  • Kire ütött ez a gyerek? 

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top