Aktuális

Szépségből szörnyeteg

A dolgoknak az a rendje, hogy szép színésznőkből még szebbet varázsolnak a filmekben. Sminkkel, fénnyel és minden egyébbel, ami csak képzelhető. De van, amikor épp az ellenkezője történik, és az a cél, hogy a szépségből szörnyeteg legyen.

Valamiért többre tartjuk, ha egy szép nő csúnyát játszik. Pedig az ellenkezője az igazi kihívás, nem? Gondoljunk csak Barbra Streisandra, aki úgy csúnya, hogy szép.

Orrok, kilók, bibircsókok

Ki mert volna nagy tétben fogadni arra, hogy a törékeny kis finomság, Charlize Theron Oscar-díjat kap bármelyik alakításáért is? Aztán ráosztották a leszbikus sorozatgyilkos, Aileen Wournos szerepét, és lenyűgözött mindenkit. Tíz kilót hízott, kapott egy rém ronda arcot, a hozzá való fogsorral – amellyel beszélni is meg kellett tanulnia –, valamint egy rémséges karaktert. Méghozzá egy létező nő karakterét, akit a forgatás megkezdése előtti napokban végeztek ki hat férfi meggyilkolásáért. Ja, és megkapta az Oscart. Kolléganői pedig mélyen elraktározták magukban a tanulságot: szépnek lenni jó, de ha Oscart akarsz, hagyd magad elcsúfítani. Érdekes módon a Felolvasóban nagyot alakító Kate Winsletnek ez sem volt elég, hogy harmadszor is hazavigye az Akadémia elismerését, amit például a Titanic női főszerepéért már neki ítéltek. Igaz, az analfabéta náci őr szerepében végül is nem csúfították el, csupán végletekig naturálisan engedték a vászonra.

Három rangos szakmai díjat kapott a Rém című filmben nyújtott alakításáért: Oscar, Golden Globe, Berlini Fesztivál
Három rangos szakmai díjat kapott a Rém című
filmben nyújtott alakításáért: Oscar,
Golden Globe, Berlini Fesztivál

Nicole Kidman az Órák című filmben Virginia Woolf tragikus életét játszotta el, és kapott hozzá egy valóban lógó orrot, amivel nem volt nehéz búsongani a sorsán. Emma Thompson vérbeli komikaként vagy inkább első osztályú színésznőként valósággal fürdött az amúgy általa megírt Nanny McPhee szerepében. Az összenőtt szemöldökű, bibircsókos varázsdadának a filmben egy özvegy ember (Colin Firth) neveletlen gyerekeit kellett megzaboláznia, és minden jótette után szépült valamicskét.

A kopasz, a kövér és…

A filmek forgatásáról néha árulkodó képek érkeznek. Nemrég Halle Berryt fotózták le hatalmasra fújt mellekkel és olyan kacsaszájjal, amilyenre még Meg Ryannek sincs esélye. A szép amerikai színésznőn állítólag minden alkalommal órákon át dolgoznak a Truth or Dare című film forgatásán. A hírek szerint éppen a rosszul sikerült plasztikai műtétek következményeivel foglalkozik majd a vígjáték.
A világ ötven legszebb embere közé választották annak idején Michelle Pfeiffert, de valószínűleg nem a Csillagpor című moziban alakított kifejezetten rusnya boszorkány láttán. Demi Moore-tól már az nagy áldozat volt, hogy hagyta magát lekopaszítani a G. I. Jane-ben. Renée Zellweger pedig megfogadta, hogy többet nem hizlalja fel magát Bridget Jones kedvéért, amit meg lehet érteni. Ugyan ki hinné el, hogy Colin Firthöt érdekelheti egy ilyen puffadt arcú, vaskos teremtés?

A Csillagpor című kalandfilmben egy másik világsztár, Robert de Niro is szerepel. Szerencsére, őt nem csúfították el
A Csillagpor című kalandfilmben egy másik
világsztár, Robert de Niro is szerepel. Szerencsére
őt nem csúfították el.

A mi csúnyáink…

Pacsirta. Egy csúf vidéki vénlány gyönyörű beceneve. Kosztolányi regényéből Ranódy László készített zseniális filmet 1963-ban, melyben a címszerepet az akkor végzett fiatal és szép színésznőre, Nagy Annára bízta. Az operatőrrel, Illés Györggyel együtt úgy gondolták, kollódiummal kenik be az arcát, amitől majd ráncos lesz, ám ez a máskor bevált szer allergiás reakciókat váltott ki a színésznőből, még orvoshoz is el kellett vinni. Így kapta végül azokat a rémséges lófogakat, amelyekkel meg kellett tanulnia beszélni.
Psota Irén púppal játszott egy másik magyar filmben, a Ház a sziklák alattban (rendező: Makk Károly). Nemcsak csúnya, de gonosz is volt Tera szerepében, akinek sógora iránti szerelme gyűlöletbe csap át. A színésznő később gyakran elmondta, hogy soha annyi férfi nem kerülgette, mint akkoriban. „Este levettem a púpomat, és mentünk mulatni.”

Nem tudjuk, orrhosszal nyert-e Pokorny Lia, amikor a szerepért kellett versenyeznie
Nem tudjuk, orrhosszal nyert-e
Pokorny Lia, amikor a szerepért kellett versenyeznie

A Filmkritikusok díját kapta Básti Juli a Sztálin menyasszonya című filmért. Bacsó Péter rendezte, aki hat évvel korábban a Banánhéjkeringőben gyönyörű fogorvosnőként szerepeltette Básti Julit. De itt!… Szalmasárga haj, szétkent vonások és egy olyan fogsor, amiről alig tudta a néző levenni a szemét. A színésznő élete egyik legjelentősebb szerepének tartja az elmebeteg orosz parasztlány alakját, a forgatás előtt egy elmegyógyintézetben tanulmányozta a betegek mozdulatait, gesztusait, beszédét.
A legújabb elcsúfítás pedig Pokorny Liáé, aki az HBO új tévésorozatában, a Társas játékban egy formás alakú, de nagy orrú könyvelőt alakít. Egy női Cyranót, akinek a nagy orrához nagy lelke van. Csak Nagy Ő-je nincs neki…

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Szépségből szörnyetegA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Ha nincs velem a család, akkor semmi nem megy…
  • Azzal is adsz, ha elfogadsz
  • Jöttem, láttam, hazahoztam
  • Szépségből szörnyeteg
  • Kudarcból jeles?
  • Anya főz
  • Burda Anna grafikusnő negyvenévesen új karriert álmodott
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top