Aktuális

Nulla női rendezővel indul a cannes-i filmfesztivál

Még Bruce Willis is elhagyta egy rövid időre hazánkat, hogy végigsétálhasson a vörös szőnyegen.

Miért lépett le Bruce Willis Budapestről?

Kiakadtak a női filmrendezők és nyílt levélben tiltakoznak, amiért idén egyetlen női rendező filmjét sem válogatták be a szerda este induló cannes-i versenyprogramba – írja a BBC. A cannes-i filmfesztivál létezése, 1955 óta egyébként egyetlen rendezőnő nyert Arany Pálmát: Jane Campion a Zongoraleckével 1993-ban.

„Soha nem az alapján választ a zsűri egy filmet, hogy nő rendezte-e” – reagált szűkszavúan a fesztivál igazgatója, Thierry Fremaux.

A cannes-i filmfesztivál nyitófilmjében, a Holdfény Királyságban a nálunk forgató Bruce Willis játszik, méghozzá szökött cserkészgyerekek után nyomozó rendőrfőnököt. A rendezőnek más sztárokat is sikerült megnyernie: a cannes-i fesztiválon debütáló filmben játszik még Bill Murray, Edward Norton, Frances McDormand és Tilda Swinton is.

A 12 napig tartó, 20 millió euróból rendezett filmfesztiválon egyébként annyi lesz a sztár, hogy naponta háromszor cserélik majd a fesztiválpalota lépcsőin a 60 méteres vörös szőnyeget. Magyarországot idén egy alkotás, Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és uraim című filmje képviseli, ami azért érdekes, mert a fiatal rendező nem forgatott hozzá egy kockát sem – valójában 450 filmtörténeti klasszikusból vágott össze egy új, természetesen szerelmes történetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top