Aktuális

Ők mondanak igent a diszkriminációmentes házasságra

A Társaság a Szabadságjogokért kampányában neves magyar írók segítségével mutatott rá: sok olyan magyar állampolgár van, aki nem házasodhat a szerelmével. Számos, szeretetben és gazdasági közösségben élő párt nem véd a jog, és több olyan család van, akit a magyar állam hivatalosan nem is tekint családnak.

Mondj igent a diszkriminációmentes házasságra!

A házasság intézménye folyamatosan változott a történelem folyamán. Önmagában a polgári házasság megjelenése nagyobb változást jelentett a korábbi, kizárólag egyházi intézményihez képest, mint amit a mai jogvédők szorgalmaznak. A nyugati demokráciákban már szinte teljesen megszűntek a szülők által megszervezett házasságok, házasodhatnak az eltérő vallásúak, és több országban az azonos nemű párok is. A TASZ szerint a magyar szabályozás és gyakorlat időben visszafelé halad.

A társaság szerint jogfosztottak lettek a magyar mozaik családok, azaz mindenki, aki nem házasságban, hanem élettársi kapcsolatban él. Ők a kormány szerint nem igazi családok. Nincsenek egyenlő jogaik a szivárvány családoknak, a gondnokoltaknak és a harmadik világból érkezőknek sem.

A házasság nem cél, hanem eszköz!

A TASZ álláspontja szerint az állam által biztosított házasság intézményének és az ehhez kapcsolódó gyakorlatoknak kellene alkalmazkodniuk a társadalmi elvárásokhoz. A házasság nem maga a cél, hanem egy eszköz az együtt élők és családtagjaik jogi és anyagi biztonságának megteremtéséhez.

“Nem hagyjuk válasz nélkül a Házasság hete kirekesztő, a valóságot legfeljebb csak részben tartalmazó üzenetét – és büszkék vagyunk arra, hogy e válaszok megfogalmazásában neves magyar írók is szerepet vállaltak, kiállva a sokszínűség, a diszkriminációmentes társadalom és jogi környezet mellett. Mindenki figyelmébe ajánljuk Dragomán György, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófia, Kiss Tibor Noé, Pungor András, Rácz Zsuzsa, Szilasi László, Tompa Andrea és Tóth Krisztina írásait és Soós Bertalan képeit a TASZ oldalon” – nyilatkozta Bagyinszky Ferenc, a TASZ programvezetője.

Az oldalon a TASZ által felkért, elismert magyar szerzők történetei olvashatók arról, hogy a magyar állam hogyan diszkriminálja polgárait, holott védelmet és elismerést kellene biztosítana számukra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top