Aktuális

Fodrásznak készült, hentesek közt tanult a magyar sörfőző nő

Idestova lassan harminc éve dolgozik a kőbányai sörgyárban Horváth Katalin. Arca ragyog, szeme mosolyog, ahogy a munkájáról beszél. Mint más a kedvenc vasárnapi receptjéről, ő olyan lelkesedéssel mesél a sörfőzés rejtelmeiről. Munka? Nem. Hivatás? Talán. Szerelem? Bizonyosan.

A sörfőzés nem hétköznapi szakma, pláne nem nőként…

Eredetileg fodrásznak és ápolónőnek jelentkeztem, de nem vettek fel. Végül a pályaválasztóban ajánlották a sörfőző szakot. Úgy gondoltam, később majd átjelentkezem. El is intéztem a papírokat, át is vettek volna az ápolóképződbe, de az utolsó pillanatban meginogtam. Megszerettem a sörfőzést, és úgy döntöttem, maradok. Nem bántam meg.

Hogyan kell elképzelni egy sörfőző osztályt?

Az osztályunk felemás volt, hentesek és sörgyártók egy osztályba jártunk. Mi, sörgyártók összesen tizenhárman voltunk, és ebből nyolc volt lány. Jó kis csapat alakult ki, a szakma is megtetszett: a biológiát mindig is szerettem, itt pedig mikrobiológiát és biokémiát tanultunk. Az osztályból mindenki végzett, és a legtöbben el is helyezkedtek a szakmán belül. Azóta persze már sokan kikoptak.

Fodrásznak készült, hentesek közt tanult a magyar sörfőző nő

Tulajdonképpen mit csinál egy sörfőző? A lelki szemeim előtt hatalmas üstöket látok.

Pontosan. Maga a sör főzése 8-9 órán át tart. Hosszú a folyamat, és szigorú előírásokat kell követni, hiszen elengedhetetlen az állandó magas minőség. A maláta bekerülésétől addig, míg a rekeszek elhagyják a gyárat, legalább három hét telik el.

Mit szól a környezete a foglalkozásához?

Amikor megtudják, megdöbbennek. Férfi, nő egyaránt. “Letámadnak” kérdésekkel, hogyan készül a sör, mit csinálok pontosan? A közeli barátok és persze a rokonok most már megszokták. Ők gyakran kérik ki a véleményem egy-egy új típust vagy márkát illetően.

Milyen a jó sör?

A válasz nem olyan egyszerű, mert mindenkinek más. Van olyan, ami a kategóriájában egy nagyon jó minőségű sör a szakmai véleményem szerint, magánemberként viszont én nem szeretem az ízvilágát. A megszokásaink rabjai is vagyunk, a legtöbb sörivó nem a sört issza, hanem a megszokott, kedvenc márkáit keresi.

Fodrásznak készült, hentesek közt tanult a magyar sörfőző nő

Azaz nem azt veszi figyelembe, milyen az íze, hanem mi van a palackra írva?

Pontosan. Apukám is ilyen volt, egészen addig, míg megelégeltem. Mindig piszkált, hogy a sörök, amiket mi főzünk a gyárban, mennyire “rosszak”. Végül csináltam egy kísérletet vele. Vettem tíz üveg sört, ismertebbet, kevésbé ismertet, minőségit, kommersz sört. Leáztattam a címkét, végigkóstoltattam vele, és bizony azt a sört választotta íz alapján, ami korábban a leginkább az ugratások célpontja volt, és mi gyártjuk.

A férjével is a munkahelyén ismerkedett meg?

Nem, neki köze nem volt a sörhöz. Közös volt a baráti társaság, így ismerkedtünk meg. Mikor megtudta, ő is rácsodálkozott, de aztán megszokta, sőt, büszke rám.

Vannak külön női és férfi sörök?

Nincsenek. A hiedelemmel ellentétben az ízesített sörök is ugyanolyan lager sörből készülnek, mint a hagyományos, csak gyümölcssűrítménnyel ízesítjük őket.

Tényleg az a jó, ha habzik?

A sör habzik. Ez a normális. Ha nem habzik, az nem sör. Sőt! Minden sörnek van egy adott “habtartóssága”, ami azt jelenti, hogy kitöltését követően adott ideig a habot meg kell, hogy tartsa. A gyárban ezt mérik, és ha nem éri el a megadott szintet, nem mehet piacra.

Megnézem
Összes kép (1)

A sörnek is árt, ha mással keverik?

A keverés nem biztos, hogy árt, csak nem mindegy, mivel. A gyártelepen van egy söröző a dolgozók részére, ahol ők maguk kísérletezték ki a “Rigót”, mely barna és világos sör elegye. Ma már forgalomban is lehet ilyet kapni, ezek az úgynevezett félbarna sörök.

Ön szereti a sört?

Nem vagyok nagy sörivó, sem nagy alkoholfogyasztó, de ha választani kell, a sört részesítem előnyben a borral szemben.

Ha újrakezdhetné, elképzelhető, hogy inkább fodrásznak vagy ápolónak menne?

Őszintén szólva, nem tudom. A mai tudásommal, tapasztalatommal, talán olyan szakmát választanék inkább, amivel nem kell éjszaka és hétvégén is dolgozni, hogy több időt tölthessek a családommal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top