Aktuális

Pedagógussztrájk – összefoglaló számokban

A szerdai pedagógussztrájkban közel 25 ezer tanár vett részt. A munkabeszüntetés ezernél is több iskolára terjedt ki.

A szerdai pedagógussztrájk minden ötödik tanár, illetve minden harmadik iskola részvételével zajlott le. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a budapesti sztrájkösszefoglaló sajtótájékoztatón sikeresnek értékelte a napot.

Pedagógus sztrájk összefoglaló, számokban

A megyei szakszervezetek által délig beküldött adatok szerint a sztrájkban 24 960-an vettek részt, ami néhány száz fővel még nőhet. Országszerte 130 ezer tanárt alkalmaz a Klik, eszerint minden ötödik pedagógus részt vett a sztrájkban. Összesen 1185 tanintézmény, az iskolák nagyjából harmada csatlakozott a kezdeményezéshez. A sztrájkban résztvevők aránya iskolánként változott.

A déltől kezdődő ötperces szolidaritási kezdeményezéshez sokan csatlakoztak, sok helyütt öt percre megállt az élet. Az, hogy a munkabeszüntetés végül milyen eredménnyel jár, az ezután következő tárgyalások eredménye fogja megmutatni. A sztrájk ugyanakkor sikeres volt annak ellenére, hogy rendkívül nagy ellenszélben kellett megszervezniük – értékelt Galló Istvánné. Az Emmi által a nem pedagógus végzettségű nevelési-oktatási dolgozóknak kínált, kétszer 35 ezer forintos javaslata helyett a PSZ legalább 100 ezer forintot szeretne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top