Aktuális

Lehet, hogy 2025-ben már euróval fizetünk Magyarországon is

Kiszivárogtatott információk szerint az Európai Uniónak feltett szándéka, hogy 2025-ig az összes tagállamában az euró legyen a hivatalos pénznem, így tehát Magyarországon is.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilapnak európai parlamenti képviselők szivárogtatták ki az információt, miszerint az Európai Bizottság azt akarja, hogy legkésőbb 2025-ig minden EU-tagállam vezesse be az eurót. A lapértesülés szerint a terv abból indul ki, hogy mivel a brexit után a font távozik az európai gazdasági közösségből,  nem marad számottevő versenyképes valuta a kontinensen. Ha 2025-ig megtörténne az övezeten kívüli EU-országok belépése, akkor viszont le lehetne zárni a közös európai valuta kérdését, és egyúttal még keményebben pénzügyi fegyelemre lehetne szorítani az uniós kormányokat.

Jelenleg nyolc tagállamban nincs euró, így az állítólagos terv Dániát, Svédországot, Romániát, Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot, Horvátországot és Bulgáriát érintené. 

A FAZ állítása szerint a lapnak szivárogtató politikusok egy olyan értekezleten vettek részt, amelyen az euró jövőjét ismertető bizottsági dokumentumot tekinthették át. Ugyanakkor a közös európai pénz kérdésében illetékes biztos, Valdis Dombrovskis cáfolta az újság értesülését, pontosabban a 2025-ös dátumot: sajtókonferenciáján azt mondta, hogy nincs határideje az euróhasználat általános elterjesztésének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top