Aktuális

Bezár a kabai gyár, 120 dolgozó kerülhet az utcára

A növekvő verseny miatt nem tartható fenn a termelés a cég szerint. Sok dolgozó valószínűleg nem talál majd munkát a térségben, de a kieső adóbevétel Kaba városának is komoly nehézséget okoz majd.

Bezár a német Evonik kabai, aminosavat gyártó üzeme, 120 ember munkahelye szűnik meg – adta hírül honlapján a Menedzsment Fórum kedden. A múlt hét csütörtökön meghozott döntést az L-treonin aminosav piacán tapasztalható egyre intenzívebb és növekvő versennyel indokolták.

A cég közleménye szerint az Evonik szorosan együttműködik az Evonik Agroferm Zrt. üzemi tanácsával, a helyi önkormányzattal és a hatóságokkal a közelgő elbocsátások lehető legmegfelelőbb kezelése érdekében.

A kabai gyár több mint 14 milliárd forint árbevételt ért el 2016-ban, amiből 840,5 milliós nyereség maradt – tartalmazza a cég legutóbbi beszámolója.

Szegi Emma, Kaba polgármestere megerősítette a gyárbezárás hírét, és azt is, hogy az üzem megszűnésével mintegy 120 dolgozó, köztük magasan kvalifikált vegyész veszítheti el munkahelyét. Számukra a térségben jelenleg nem tudnak más munkát ajánlani, de a polgármester bízik abban, hogy lesz befektetői érdeklődés az üzem hasznosítására.

A polgármester az egykori kabai cukorgyár bezárásához hasonlította a volt lizinüzemből átalakított aminosavgyártó-üzem megszüntetésének hírét, amely jelentős mértékben befolyásolja a helyi önkormányzat gazdálkodását is. Az Evonik aminosavgyára évi 90 millió forint iparűzési adót fizet, az önkormányzati iparűzési adóbevétel 30 százalékát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top