Aktuális

Moszkva kiutasított egy magyar diplomatát

A Szkripal-ügy utáni retorziók állnak az ügy hátterében. A mérgezéses botrány után Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát.

Oroszország kiutasított szerdán egy magyar diplomatát válaszul arra, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban, a Nagy-Britanniával való szövetségi szolidaritás jegyében Magyarország korábban kiutasított egy orosz diplomatát.

Az orosz külügyminisztérium honlapján megjelent közlemény szerint a tárcához bekérették Balla János moszkvai nagykövetet, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át.

A dokumentum értelmében Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz fővárosban működő magyar nagykövetség egyik munkatársát „válaszul Magyarország barátságtalan és megalapozatlan követelésére” egy orosz diplomácia alkalmazott kiutasítása ügyében „Nagy-Britanniának a Szkripal-ügyben Oroszországgal szemben megfogalmazott, bizonyítatlan vádjai alapján”.

A Szkripal-ügy miatt London 23, Washington pedig 60 orosz diplomatát utasított ki, és utóbbi elrendelte egy főkonzulátus bezáratását is. További 26 kormány utasított ki még orosz diplomatákat, Ukrajna 13-at, a többi ország pedig egy és négy közötti számban. A retorziókra Moszkva ugyanolyan lépésekkel válaszolt.

A NATO 30-ról 20-ra csökkentette a szövetségnél működő orosz képviselet létszámát, az EU és több ország konzultációra hazarendelte moszkvai nagykövetét.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz–brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top