Aktuális

Jogsi nélkül vezetett M. Richárd

Megvan a magyarázata, azt mondja, nem közúton ült volán mögé.

2017. május 15-én a Dózsa György úton két ember halálával végződött egy közlekedési baleset, ennek vádlottja M. Richárd. A férfi jogosítványát a balesetet követően elvették, a HVG szerint viszont nemrégiben egy olyan videót osztott meg, amin az látható, hogy a budakalászi Lupa Beach parkolójából kihajt egy sportkocsival. Az eset kapcsán Indexnek sikerült megszólaltatnia M. Richárdot, aki így reagált: „A Lupa magánterület, ott vezethetek, csak közúti forgalomban nem vehetek részt. Magánterületen az is vezethet, akinek nincs jogosítványa. Közúti forgalomban sofőrrel járok.”

Budapest, 2017. augusztus 21. M. Richárd (k) távozik a Budai Központi Kerületi Bíróság Fõ utcai épületéből / MTI Fotó: Mohai Balázs

A HVG szerint az érvényben lévő KRESZ bevezető rendelkezései között, a rendelet hatálya címszó alatt az első paragrafus így fogalmaz: „E rendelet a Magyarország területén lévő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza.” Tehát amelyik magánút nincs a külön jogszabályban meghatározott módon elzárva a közforgalom elől, azon az úton érvényes a KRESZ, vagyis a közúti közlekedési szabályai a magánúton vezető autósra is vonatkoznak.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény 220. paragrafusa szerint: „Aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi, szabálysértést követ el.”

Amennyiben az engedélyhez kötött jármű vezetője nem rendelkezik járművezetésre jogosító okmánnyal, akkor a helyszíni bírság 45.000 forint, a pénzbírság pedig 90.000 forint. M. Richárd idén tavasszal vásárolta meg legújabb Mercedesét, egy legalább 57 millió forintos Mercedes-AMG GT-R kupét. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top