nlc.hu
Aktuális
A Dorian hurrikán a Föld legdurvább vihara, de ezt a képet nézd meg!

A Dorian hurrikán a Föld legdurvább vihara, de ezt a képet nézd meg!

A pusztítás garantált, a hurrikán pedig még mindig erősödik. A NASA elképesztő fotót készített a Dorianről.

Ahogy korábban mi is írtuk, a Dorian hurrikán épp a Bahamákat tarolja le, elképesztő, 285-300 kilométeres óránkénti sebességet is elérő széllökésekkel. Az iszonyatos erejű vihar eredményeként 7-8 méteres hullámok keletkeztek a tengeren – összehasonlításként: ez körülbelül egy kétemeletes ház magasságával ér fel.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) tegnap be is jelentette, hogy a Dorian ezzel elérte a Saffir–Simpson-skálán az ötös fokozatot, amely a mérce legmagasabb fokozata. A hurrikán várhatóan eléri majd Floridát is, ahonnan már megkezdték a lakosság kitelepítését, felhíva az emberek figyelmét arra, hogy szinte a biztos halált kockáztatja az, aki nem menekül a vihar útjából.

Az NHC mérései szerint a hurrikán erejű szelek akár 45 kilométerre is elérhetnek a Dorian szemétől, míg a trópusi viharokra jellemző szélviharok már a középpont 165 kilométeres körzetében érzékelhetőek.

A Dorian hurrikán Florida déli részét szinte teljesen beboríthatja (Fotó: Getty Images)

Bár ezek az adatok is kellően sokkolóak, igazán vérfagyasztóvá akkor válik a hurrikán, ha megnézzük az alábbi, a NASA által közzétett műholdképet. A fotón jól látszik, hogy a Dorian teljes átmérője nagyobb, mint a Bahamákhoz tartozó Eleuthra szigete. Ami különösen látványos a képen, az a vihar szeme, különösen, hogy látszódik a több kilométer magas felhőfal, amely ezt a zónát elválasztja a hurrikán többi részétől.

A Dorian az idei év legerősebb hurrikánja, amely a Föld felszínén kialakult, de várhatóan a korábbi, 5-ös fokozatot elérő hurrikánokat is felülmúlhatja a pusztítás mértéke. Érdemes azonban kontextusba helyezni, hogy kozmikus skálán mérve mekkora viharról beszélünk. Szintén a NASA készítette az alábbi montázst, amely a Jupiter bolygó jellegzetes „vörös foltját” ábrázolja. Ez voltaképpen egy óriási, több száz éve tomboló vihar, amely a Naprendszer legnagyobb hurrikánjaként is ismert jelenleg. Az a picike pötty a közepén pedig maga a Dorian hurrikán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top