Aktuális

Sokat drágultak az élelmiszerek az elmúlt egy évben

Tavaly októberhez képest átlagosan majdnem 3 százalékkal fizettünk többet az élelmiszerekért, a szeszes italokért és a dohányárukért.

Egy év alatt, 2018. októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 5,4 százalékkal nőtt, ezen belül:

a sertéshús 15,5,

a párizsi, kolbász 10,8,

a cukor 8,1,

a kenyér 6,7,

a liszt 5,8,

a zöldség és a gyümölcs 5,3 százalékkal drágult.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,4, ezen belül a dohányáruké 12,1 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,9 százalékkal nőtt. A háztartási energia 0,7, ezen belül a tűzifa 6,0 százalékkal drágult. Az üzemanyagok ára 4,0 százalékkal csökkent – írja a hvg.hu a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. 

Mindeközben az üzemanyagok egy év alatt 4,6 százalékkal csökkent, ahogy a palackos gáz és a tűzifa áremelkedési üteme is mérséklődött.

Egy hónap alatt, 2019 szeptemberéhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek. A szezonváltás miatt a cipő és a ruha is 2,1 százalékkal többe került. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 1,1, ezen belül a dohányáruké 1,8 százalékkal emelkedett. A háztartási energiáért 0,2 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a tűzifa ára 2,0 százalékkal nőtt. Az üzemanyagok ára 1,8 százalékkal volt magasabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top