Aktuális

Győri gyerekgyilkosság: soron kívüli vizsgálatot indít az alapjogi biztos

Kozma Ákos szeretné kideríteni, hogy a hatóságok mindent megtettek-e a gyerekek védelmében.

Hivatalból soron kívüli, rendszerszintű vizsgálatot indít Kozma Ákos alapjogi biztos, hogy kiderüljön, hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek a vasárnapi győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban – írja az MTI.

Képünk illusztráció (Fotó: Police.hu)

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében felidézte: a hétvégén egy korábban súlyos bűncselekmény, családon belüli bántalmazás miatt elítélt, nemrég szabadult apa a nála kapcsolattartáson lévő három gyermeke közül kettőt megölt, majd öngyilkosságot követett el. A megrázó ügyben a büntetőjogi felelősség kérdését a rendőrségi nyomozásnak kell majd tisztáznia.

Mint írták, a gyerekjogok rendszerszintű védelméért külön is felelős alapjogi biztos azért indít soron kívüli vizsgálatot, hogy kiderítse, megfelelően működött-e a gyermekvédelmi mechanizmus. Kozma Ákos megkeresi az ügyben érintett hatóságokat, hogy feltárja: kellően alapos volt-e az eljárás, szükséges lett volna-e szakemberek felügyelete a kapcsolattartásnál, és megtettek-e mindent a gyerekek jogainak, érdekének, életének védelmében. Az ombudsman a vizsgálat eredményeiről jelentésben számol majd be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top