nlc.hu
Aktuális
Nincs ember a bölcsődékbe, inkább elmennek árufeltöltőnek – ez történt a nőkkel augusztusban

Nincs ember a bölcsődékbe, inkább elmennek árufeltöltőnek – ez történt a nőkkel augusztusban

Metoo, bajnok kézilabda-válogatott, nyári házi feladat és üres bölcsődék: 2019 augusztusa nemcsak sikereket hozott a nők számára, hanem kihívásokat is.

A #MeToo történelmet ír

Sajnos mind a mai napig a #MeToo-tól hangos a sajtó, jó hír azonban, hogy a mozgalom hatott. Két tanulmányban is vizsgálták, hogy milyen hatással volt 2017-es indulása óta a #MeToo mozgalom a férfiak viselkedésére. Az alapvetően szexuális zaklatásról szóló mozgalom megmozgatta a fél világot, előléptek az áldozatok, meséltek a velük történtekről, ennek pedig következményei lettek: többek között az, hogy az átlagférfi is elgondolkodott, és máshogy áll már a körülötte élő nőkhöz. A tanulmányok során ötezer szingli férfit és nőt kérdeztek, hogyan hatott rájuk a mozgalom. Az eredmények magukért beszélnek. 

metoo mozgalom

fotó: Getty Images

Majdnem belehalt egy nő a közönybe

Miért nem vesszük komolyan, ha a környezetünkben valaki nem érzi jól magát? Miért kell összeesnie ahhoz, hogy segítséget hívjunk? A kérdés költői, a jelenség viszont gyakori. Egy negyvenes nőnek például majdnem ez a közöny lett a veszte, kollégái órákkal később hívták a mentőket, amikor az asszony elájult az iroda közepén. 

Európa-bajnok lett a magyar leány kéziválogatott

Fantasztikus eredményt ért el a magyar U17-es leány kézilabda-válogatott, a csapat hibátlan teljesítménnyel lett aranyérmes a celjei Európa-bajnokságon. A döntőben 28-24-re verték a svéd válogatottat. Elképesztő teljesítmény!

Így kell elrontani egy hétéves (és családja) nyarát

A nyári szünet nem minden kisdiák (és családja) számára volt felhőtlen vakáció, kolléganőnk barátnőjénél ugyanis pokoli mennyiségű házi feladattal törték derékba a nyarat. 

– Négy-öt sornyi írás mindennap.

– Az elmaradt munkafüzeti feladatok megoldása, kitöltése valamennyi tantárgyból. (Írás, olvasás, természetismeret…)

– Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő olvasása. Minden fejezethez rajz.

A tanítónő – nyilván a helyzet komolyságát nyomatékosítandó – az e-naplóban felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a házi feladatokat tanévkezdéskor számon fogja kérni a gyerekektől. Így aztán, még ha kelletlenül is, de augusztus elején a gyerek nekiállt a házi feladatnak. Ez lett a vége! 

házi-feladat

fotó: Profimedia

Rendőri felvezetéssel ment szülni egy kismama

Már olvasni is felemelő volt annak a fiatal párnak a történetét, akik rendőröktől kértek segítséget, mivel az autóban ülő kismamánál beindult a szülés. Az egyenruhások azonnal reagáltak a szokatlan helyzetre, és megkülönböztető jelzést használva felvezették az autót, így a várandós nő még időben megérkezett a kórházba. 

Nincs ember a bölcsődékbe, inkább elmennek árufeltöltőnek

A tréfarovatba is beférne az a hír, miszerint több ezer új állást teremthetne a kormány bölcsődei programja, csakhogy nincs, aki betöltené ezeket a pozíciókat. A férőhelybővítéshez ugyanis legalább ötezer új dolgozóra lenne szükség. De hol vannak ők? Más munkakört választottak, például elmentek árufeltöltőnek, mert a bölcsődékben nemcsak a fizetések alacsonyak, de magas a munkaterhelés, a kiszámíthatatlanság, illetve a gyakorlatorientált képzés hiánya jellemzi ezt a pályát.

bölcsöde

fotó: Profimedia

Pályakezdő diplomásként jelenleg a garantált bérminimumot kapják a kisgyermeknevelők. A bér negyven év után, nyugdíj előtt haladja csak meg valamivel a 220 ezer Ft-ot. Akik felsőfokú OKJ-s szakképesítéssel rendelkeznek, azok a 2008-ban befagyasztott közalkalmazotti bértábla alapján és némi bölcsődei pótlékkal kapják a bérüket. Esetükben 142 ezer az induló nettó bér, és 180 ezerrel lehet nyugdíjba vonulni. Ez az ő életpályájuk – és nem igazán motiváló. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top