Aktuális

Koronavírus: így fog kinézni Magyarországon a házi karantén

A hatóság jelezni fogja, ha egy lakás karantén alá kerül.

A koronavírussal potenciálisan fertőzött személyek karantén alá kerülhetnek, ez alapesetben a saját otthonuk. A járványügyi hatóság a koronavírussal foglalkozó kormányzati oldalon tette közzé, a házi karantén szabályai hogyan alakulnak szükség esetén.

A potenciálisan fertőzött emberek – például az Olaszországból frissen hazaérkezettek – esetében nem kell kórházba menni, a hatóság viszont elrendelheti a házi karantént. A hatósági házi karanténra kötelezett személy a járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat. Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

Fertőtlenítést végeznek egy csíkszeredai bölcsődében. A romániai iskolák, óvodák és bölcsődék már zárva tartanak (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Fertőtlenítést végeznek egy csíkszeredai bölcsődében. A romániai iskolák, óvodák és bölcsődék már zárva tartanak (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet pedig dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

Házi karantén esetén így néz ki a bejárati ajtóra kötelezően kiragasztott „piros cédula”:

házi karantén

A hatósági házi karantén jelzése (forrás: Koronavírus.gov.hu)

A koronavírus Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top