Aktuális

A százéves orvosi feljegyzés ma is megállja helyét

Az influenza az 1900-as évek végén jelent meg Magyarországon. Nagyon érdekes, mit mond egy korabeli, miskolci orvos 1918-ból.

A spanyolnatha.hu oldalon találtunk egy képet, amelyen egy orvos által megfogalmazott feljegyzés található, mégpedig 1918-ból. A dátum két okból fontos: egyrészt ekkorra ért véget az I. világháború, másrészt ebben az évben okozott világméretű járványt a spanyolnátha. 

Ahogyan a Wikipedia írja:  „A spanyolnátha (‘La Grippe’) 1918–19-ben az influenza ‘A’ vírusának első és egyúttal legpusztítóbb, világméretű járványa volt, amely a Föld teljes lakosságának mintegy 3-5 százalékát megbetegítette. Már 1918-ban több áldozatot követelt, mint az egész első világháború.”

A feljegyzés tanácsai sok esetben még most, 2020-ban is érvényesek, amikor is a világ az új koronavírus okozta világjárvánnyal kénytelen farkasszemet nézni. 

A százéves orvosi feljegyzés ma is megállja helyétTapasztalás szerint a ragály ott terjed leginkább és legnagyobb gyorsasággal, ahol sok ember sűrűn, egymás mellett, különösen zárt helyen, huzamosabb ideig tartózkodik. Ne látogassunk olyan lakásokat, ahol influenzában szenvedő beteg van. A tömeges összejövetelektől tartsuk magunkat lehetőleg távol.

Színházakat, mozgó színházakat, kabarékat, orfeumokat, kávéházakat, vendéglőket, kávé- és pálinkaméréseket, vasúti és egyéb váróhelyiségeket, társas egyletet, gyűléseket, népmulatságokat kerülni tanácsos. A vasutakon és a villamoson, melyeken a zsúfoltság nem akadályozható meg, csak szükség esetén utazzunk.

Köhögés és tüsszentés alkalmával tartsuk zsebkendőnket a szájunk és orrunk elé. A köpködés veszélyes. Minden étkezés előtt mossuk meg a kezünket.”

Ugye, hogy akár ma is írhatta volna ugyanezt? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top