Aktuális

Kübekháza újra szeretettel kampányol, ezúttal a koronavírus-járvány lassításáért

Marika és Ágnes maszkokat varrnak. Edit néni is otthon marad, és erre kér minden szépkorút. A polgármester igyekszik mindenre felkészülni, de mint mondja, teljesen új világ jön.

„A meghirdetett burgonyavásárral kapcsolatban jelezzük, hogy a Balatoni rózsa fajtájú burgonya elfogyott, a vetőméretű Roccóból lehet már csak rendelni, de azt is a mai nap délután 15.30-ig! A burgonyát március 21-én, e hét szombaton, a vírus elleni védekezésre való tekintettel, kizárólag az alábbiak szerint vehetik át falunk lakói! Kérjük az érintetteket, hogy pontosan, az alábbi időpontra, ne hamarabb és ne később érkezzenek, egymástól való távolságuk pedig minimum 1,5 m legyen: 

  • 10 órától 10.20-ig vehetik át a burgonyát: az Árpád utcaiak,
  • 10.20-10.30-ig a Dózsa utcaiak,
  • 10.30-10.50-ig az Erzsébet utcaiak,
  • 10.50-11.05-ig a Fő utcaiak,
  • 11.05-11.10-ig a Hunyadi utcaiak,
  • 11.10-11.15-ig a József Attila utcaiak,
  • 11.15-11.20-ig a Kálvária utcaiak,
  • 11.20-11.40-ig a Kossuth utcaiak,
  • 11.40-11.55-ig a Mátyás utcaiak,
  • 11.55-12.10-ig az Óbébai utcaiak,
  • 12.10-12.15-ig a Petőfi utcaiak,
  • 12.15-12.20-ig a Rózsa utcaiak,
  • 12.20-tól 12.30-ig a Szántó K. J. utcaiak,
  • 12.30-12.40-ig a Temető utcaiak és
  • 12.40-12.45-ig a Zsák utcaiak.”

– áll a kübekházi hírszolgálat Facebook-oldalán, ahol mindennap és szinte mindenről tájékoztatják a lakosokat. Dr. Molnár Róbert polgármesterrel négy évvel ezelőtt találkoztam először, amikor a Szegedtől nem messze, a szerb határ közelében fekvő faluban a vezető szeretetkampányt indított a menekültek ellen hergelő plakátok egyensúlyozására. „Tudta? Kübekháza egy jó kis falu. Se kisvasútja, se stadionja, de itt él Sumák, a világ legjobb festője és Miksi Piroska, aki férjet keres.” Ez állt a papírlapra nyomtatott ellenplakátokon, amikkel a gyűlöletkeltés ellen tiltakozott.

(Fotó: Dr. Molnár Róbert/ Facebook)

(Fotó: Dr. Molnár Róbert/ Facebook)

Kübekházán minden tiszta volt és a környezet jó érzéssel töltötte el az embert. Amikor anno hívtam a polgármesteri hivatalt, egy gyerekhang szólt a telefonba. Azt hittem, rossz számot tárcsáztam, de hamar rájöttem, hogy jó helyen járok, amikor a kislány felszólított, hogy várjak az önkormányzat kezelő nénijének jelentkezéséig.

„A plakáton szereplő Sumákot itt mindenki ismeri, ahol tud, segít. Rokkantnyugdíjas, megtestesíti a magyar kisembert. Piroska közmunkás, itt dolgozik nálunk (azóta már nem – a szerk.). Nagyon szorgalmas asszony, egyedül él, férjet keresünk neki. A plakáttal azt akartuk sugallni, hogy a kisemberek nagy problémáival kellene foglalkozni. Az olyan kicsikkel mint Sumák és Piroska, no meg azokkal, akik a pocsék szociális és egészségügyi ellátás, a munkanélküliség elszenvedői ebben az országban, és azokkal a százezrekkel akik a reménytelenség és a jövőnélküliség elől külföldre menekültek” – mondta 2016-ban Molnár Róbert, és hát ez a mondat ma sokszorosan igaz lett.

Mielőtt újra beszéltünk volna (a koronavírus okozta járvány falubeli intézkedései miatt), Kübeken már napelem is épült a rekreációs központ áramellátására, és dübörgött a fásítási program, a 10 éve szakadatlanul folyó kübeki utcafésű, és továbbra is olvashattunk a lakókról, például Dobra Erika fodrászról, aki 30 éve szépíti a falu lakóit, vagy Nacsa Sándorné Marikáról, aki a szintén harmincéves vegyesbolt vezetője.

Pár napja Molnár Edit Julianna szerepelt a hírszolgálat oldalán. Az idős kübekházi lakos a helyi mozgáskorlátozottak elnöke, és arra kéri a falu idősebb lakóit, hogy maradjanak otthon, mert az most életeket menthet. Ezért a Polgármesteri Hivatal is arra kéri a falu otthon maradó idős, beteg, egyedül élő lakóit, hogy segítség kérése ügyében hívják a hivatal szociális centrumát. 

(Fotó: Kübekháza Hírszolgálat Facebook)

(Fotó: Kübekháza Hírszolgálat Facebook)

De az idős lakók egyáltalán nem tétlenkednek, Gombos Károlyné Marika nyugdíjas női szabó vállalta elsőként, hogy megvarrja az 1600 fős Kübekházának a szájmaszkokat. „Azóta csatlakozott hozzá Gácsi Ágnes és egy szegedi hölgy, a munkanélkülivé vált Hajnalka is segít, így háromszor 400 maszk készül” – mondja dr. Molnár Róbert, aki hozzáteszi, a közintézményeket még az elején, azonnal ellátták maszkkal és fertőtlenítővel. Ebbe a kocsma is beletartozott. Üzemanyagból bevásárolt a falu, hogy a munkagépek zavartalanul működhessenek majd, és bár senki nem kért közétkeztetést az iskolából otthon maradó gyerekének, a vezetés átnézte az érintetteket,

és 16 gyerek esetében úgy döntött, hogy hiába nem igényelték, véleményük szerint szükséges. 

A kübekházi iskola pedig elkészített egy egyszerű weblapot arra a célra, hogy az iskolába járó gyermekek számára otthonról is elérhető legyen az órai tananyag.

„Van olyan lakónk, aki húszezer forintot ajánlott fel a védekezéshez, de több, más faluban, városban élő polgár is anyagi segítséget ajánlott, amiért nagyon hálásak vagyunk. Egymást segítjük, ahogy tudjuk. Nálunk is már látható, hogy súlyos gazdasági gondok lesznek, és fel kell készülnünk önkéntesek toborzására is” – mondja a faluvezető.

Molnár szerint egy már most bizonyos: az életünk, ahogy eddig éltük, nem folytatható. „Ahogyan az eddigi kormányzati intézkedések sem. Nem lehet többé visszaélni a közzel, az elsőnek az embereknek kell lenniük. Ami most következik, sajnos emberéletek árán fog erre megtanítani mindenkit.”

A polgármester nagyon hálás a lakóinak, akik elmondása szerint példamutatóan fegyelmezettek, csupán egy-két idős lakóval van gond. Mindennek ellenére mától hangosbeszélős lakossági figyelmeztető felhívásba kezd a polgárőrség, arra szólítja fel a kübekházi idős, krónikus betegségben szenvedő lakókat, hogy maradjanak otthonukban.

(Kiemelt kép: Facebook)

További cikkek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top