nlc.hu
Aktuális
Operatív törzs: rendőrök felügyelik majd az érettségit, maga az államtitkár is vizsgáztat

Operatív törzs: rendőrök felügyelik majd az érettségit, maga az államtitkár is vizsgáztat

Újabb hasznos, praktikus részletek derültek ki az érettségiről: az államtitkár válaszolt a kérdésekre, köztük az utazás és a kollégiumi elhelyezés megoldására. A felvételi ponthatárok miatt sem kell aggódni szerinte, ahogy lesz elvileg elég felügyelő tanár is a vizsgák lebonyolításához.
2020. május 4-től 21-ig rendezik meg az érettségi vizsgákat

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nyitotta az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját, amelyben elmondta, hogy az idei érettségi vizsgákkal kapcsolatban már hivatalosan is megszületett a kormány döntése, miszerint az érettségi vizsgákat 2020. május 4. és 21. közt rendezik meg, és továbbra is kizárólag írásbeli vizsga lesz. Ez alól kivételt képeznek azok a tantárgyak, amelyekből eddig sosem tartottak írásbeli érettségi vizsgákat, vagy azok a gyakorlatban kivitelezhetetlenek. Az előbbire jó példa a hittan, az utóbbira a testnevelés. Annyi méltányosságot most is engedélyez a rendszer, hogy az írásbeli alól valamilyen okból felmentett diákok most szóban is vizsgázhatnak.

A oktatási tárca és a kormány továbbra is kiáll az előrehozott érettségik eltörlése mellett. Akinek viszont idén tavasszal szintemelő vizsgára van szüksége, az továbbra is ugyanúgy érettségizhet. Beleértve azokat, akik tavaly vagy még korábban érettségiztek.

Maruzsa Zoltán ismét kiemelte: az idei érettségi vizsga továbbra sem kötelező senkinek. Annak nem kell most vizsgát tennie, aki:

  • úgy érzi, hogy a jelen körülmények közt nem tudott kellően felkészülni az érettségire
  • az egészségi állapota nem engedi, hogy részt vegyen az írásbeli vizsgákon
  • aggódik a családja, a vele együtt élő idős, beteg, más szempontból veszélyeztetett rokonok miatt
  • ha valaki szeretne visszalépni az érettségitől, a lemondásra április 20-ig lesz lehetősége az Oktatási Hivatal honlapján, ahol most élesedett az erre szolgáló felület
  • ha valaki visszalép, és fizetett az érettségi vizsgáért, az összeget visszakapja
  • a jelentkezés egy másik típusú módosítására is van lehetőség: ha valaki emelt szintű érettségire jelentkezett, most még módosíthat középszintűre az említett felületen, a megadott határidővel

A kérdések során a sajtótájékoztatón azt is tisztázták, hogy jóllehet most csak írásbeli vizsgákat tartanak, a mostani érettségi az előző évek vizsgáihoz hasonló, azokkal teljes mértékben egyenértékű érettségi lesz, ugyanolyan felsőoktatási felvételi folyamatra jogosít. Maruzsa Zoltán szerint a kivételes érettségi rend az idei felsőoktatási felvételi folyamatot és a ponthatárokat sem befolyásolja. Most sem lesznek alacsonyabbak vagy magasabbak a pontok. (Vagy ha igen, más oka lesz – H.A.)

Mikor lehet ismét vizsgázni, és lesz-e keresztféléves felvételi? 

Aki most elhalasztja az érettségijét, az ősz folyamán ismét vizsgát tehet. Ősszel az oktatási tárca a szokásosnál jóval nagyobb volumenű érettségiztetésre készül. Ahogy a felsőoktatásban a jövő februártól induló keresztféléves felvételit is felpörgetik, a kapacitásokat kibővítik.

A nyelvi érettségikről az derült ki, hogy hiába csak érettségire kerül sor ezúttal, a nyelvvizsga kiváltása ugyanúgy lehetséges, teljes értékű nyelvvizsgára  jogosít az idei érettségi. A szigorú hazai kijárási korlátozások miatt ugyan a nyelvvizsgaközpontoknak is be kellett zárniuk, hamarosan ismét lehet nyelvvizsgázni. A kormány megengedte, így már megindult az újranyitási folyamat, és a napokban egyes nyelvvizsgaközpontok el tudják kezdeni a vizsgáztatást. (Logikusan a megfelelő a higiéniai és biztonsági szabályok betartása mellett – H.A.)

Az érettségire vonatkozó biztonsági szabályokról is beszélt az államtitkár, amikor kihangsúlyozta, hogy egy teremben nem kötelező 10 diáknak ülnie, egyszerre kevesebb vizsgázó is jelen lehet. Feltéve, ha van elég felügyelő tanár. Ha szükséges, új helyszíneket vonnak be a vizsgák lebonyolításába, elvileg az összes köznevelési intézmény (általános iskolák, stb. – H.A.) mozgósíthatók, bár Maruzsa Zoltán szerint erre nem lesz szükség.

A tömeg kialakulását az iskolák környékén és magukban az intézményekben azzal is szeretnék elkerülni, hogy rendőröket vezényelnek az érettségit szervező iskolák környékére. Ahogy lesz kötelező fertőtlenítés is a vizsgák helyszínén, a tantermekben, a maszk viselését viszont nem erőltetik rá senkire. Akinek nincs tünete, és zavarja a maszk dolgozatírás közben, az a diák nyugodtan leveheti. Az iskolák kapujában nem tesztelik a diákokat, mert ennek nem látják semmi értelmét: túlságosan lassítaná a beléptetési és vizsgáztatási folyamatot, és a teszteket sem tudnák kiértékelni.

Akinek szüksége van rá, annak felajánlják a kollégiumi ellátást, így az érettségik idejére feloldják a kötelező kollégiumi bezárást. Egy szobában legfeljebb egy tanuló tartózkodhat majd. Aki külföldről, a határon túlról érkezik érettségizni, annak is ugyanúgy adnak szállást: nem kell a vizsgák előtt kötelező 2 hetes házi karanténban lenniük, ha egészségesek. Velük az oktatási államtitkárság munkatársai a jövő hét folyamán veszik föl a kapcsolatot.

Maruzsa Zoltán végül hozzátette, számításaik szerint lesz elég felügyelő tanár az érettségik lebonyolításához, ehhez közel 6 ezer fős tanári létszámra lesz szükség. Maga az államtitkár is a felügyelő tanárok közt lesz a vizsgák során.

Még több praktikus részletet a Magyar Közlönyben megjelent határozatban találtok az érettségi vizsgákkal kapcsolatban. 

Az nlc. tippjei, tanácsai és segítsége általában a digitális, otthoni tanuláshoz, hogy még eredményesebb legyen az idei karanténérettségi: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top