Aktuális

Így jártak a norvégok az iskolák kinyitásával

Nem rontott a helyzeten Norvégiában az iskolák megnyitása.

Hétfőn nyitottak újra az iskolák Norvégiában, ahol napról napra csökken a SARS-CoV-2 nevű vírusra diagnosztizált napi új fertőzöttek száma . A 200 főnél nem nagyobb kulturális és sportrendezvényeket június 15-től engedélyezik, és 16-án indulhat a profi labdarúgó-bajnokság, az edzések már csütörtökön megkezdődtek. Azóta kiderült, nem rontott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzeten Norvégiában, hogy áprilisban újra megnyitották a gyerekek előtt az óvodákat és az iskolákat. Ezt a norvég közegészségügyi intézet képviselője jelentette ki kedden újságírók előtt.

Már április végén kinyitottak az általános iskolák Norvégiában.

Már április végén kinyitottak az általános iskolák Norvégiában (Fotó: Heiko Junge / NTB Scanpix / AFP)

Norvégiában, mely a legfertőzöttebb európai országnak számított az egymillió főre vetített betegszám alapján, április 20-án nyitottak újra az óvodák, majd egy héttel később az általános iskolák. A lépés akkoriban sok szülőből aggodalmat váltott ki, többen attól tartottak, hogy gyermekeiket “kísérleti nyúlként” használják a Covid-19 betegség jellegének kitapasztalására. Az emiatt aggódó embereket tömörítő Facebook-csoporthoz 27 ezren csatlakoztak.

Frode Forland elmondta: ha az oktatási intézmények megnyitása negatív hatással lett volna a járványügyi helyzetre, akkor mostanra az már megmutatkozott volna az új koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésében. Ugyanez vonatkozik a fodrászüzletekre és egészségügyi szolgáltatókra, amelyek április 27-én nyithattak ki újra.

A norvég iskolákat szigorú egészségbiztonsági előírások mellett nyitották újra: a gyerekeket kis létszámú csoportokba osztották, távolságot kell tartaniuk egymástól, és rendszeresen kezet kell mosniuk. A tanórákat lehetőség szerint a szabadban tartják.

Vasárnap Norvégiában már csak hét új koronavírusos megbetegedést jelentettek. Az országban eddig 8100 ember fertőződött meg, és 224-en haltak bele a vírus okozta betegségbe.

 (MTI/AFP)

Ezek most a legfontosabb koronavírushíreink külföldről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top