Aktuális

Azzal vádolják, hogy beiktatása előtt lelövette feleségét, lemondott a lesothói miniszterelnök

Mostani felesége, Maesaiah Thabane ellen is vádat emeltek a gyilkosság miatt.

Lemondott kedden Thomas Thabane lesothói miniszterelnök, akit első feleségének meggyilkolásával vádolnak, s akinek távozásával több hónapos belpolitikai válság zárulhat le az afrikai országban.

Thomas Thabane, Maesaiah Thabane

Thomas Thabane és jelenlegi felesége, Maesaiah Thabane (Fotó: MOLISE MOLISE / AFP)

A miniszterelnök volt feleségét, az 58 éves Lipolelo Thabanét 2017 nyarán, két nappal Thomas Thabane beiktatása előtt lőtték agyon Maseruban. A gyilkosság miatt február elején a miniszterelnök mostani felesége, Maesaiah Thabane ellen is már vádat emeltek azzal a gyanúval, hogy nyolc bérgyilkost bízott meg a kormányfő volt feleségének meggyilkolásával. Az asszonyt óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Thomas és Maesaiah Thabane tagadta a vádakat.

A 80 éves politikus Thabane parlament által kijelölt utódját, Moeketsi Majoro jelenlegi pénzügyminisztert várhatóan szerdán iktatják be hivatalába.

A több mint három éve hatalmon lévő Thabanétól az őt ért vádak miatt saját pártja és a koalícióban lévő többi politikai erő is megvonta támogatását, és erőteljes nyomást gyakoroltak rá, hogy önként váljon meg tisztségétől. Thabane azonban mindvégig ellenállt. Ügye a koalíció széthullásához vezetett, miután kiderült, hogy nincs már kellő parlamenti támogatottsága az ország további irányításához.
A lesothói kormány dél-afrikai közvetítéssel állapodott meg a helyi pártokkal arról, hogy biztosítják Thomas Thabane „méltóságteljes visszavonulását”.

(MTI)

(Kiemelt kép: MOLISE MOLISE / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top