nlc.hu
Aktuális

Elhagyta a Fehér Házat a leköszönő amerikai elnök

Donald Trump elhagyta a Fehér Házat

A leköszönő elnök nem vesz részt utódja beiktatásán.

Rendkívüli körülmények között, egy rendkívüli választást követően távozott az Egyesült Államok elnöki rezidenciájáról Donald Trump, az USA 45. elnöke. A republikánus politikus magyar idő szerint fél három előtt pár perccel lépett ki utoljára a Fehér Házból elnöki minőségében – írja a CNN weboldala. A botrányairól és a hagyományokat felrúgó stílusáról ismertté vált Trumpot a Marine One elnevezésű helikopter szállította az Andrews katonai támaszpontra, ahonnan rövid búcsúceremóniát követően Floridába repül majd az Air Force One fedélzetén.

Donald Trump elhagyta a Fehér Házat

Donald Trump – még amerikai elnökként – felszáll a Marine One helikopterre (Fotó: Getty Images)

Ez utóbbi is rendhagyó dolog, ugyanis 152 éve nem volt rá példa, hogy a leköszönő elnök ne vett volna részt utódja beiktatásán. Ha Trump megvárta volna, hogy Joe Bident beiktassák az elnöki hivatalba, akkor már Executive One-nak hívták volna a repülőt, amelynek fedélzetén elhagyja Washingtont.

Donald Trump 2016-ban nagy meglepetésre legyőzte a demokrata Hillary Clintont, 2020-ban azonban úgy szenvedett jelentősnek mondható vereséget a szintén demokrata Bidennel szemben, hogy soha egyetlen választáson sem szavaztak még ennyien a republikánus jelöltre. Joe Biden azonban bő hétmillió szavazattal többet tudott szerezni, az elektori szavazáson pedig 306–232 arányban győzte le Trumpot. A republikánus elnök ezután hiába hajtogatta, hogy szerinte a választást elcsalták, a november óta eltelt időszakban semmilyen szilárd bizonyítékot nem sikerült ezzel kapcsolatban felmutatnia. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy Trump bejelentette, nem hajlandó részt venni utódja beiktatásán. A január 6-án a Capitoliumnál lezajlott rendbontást követően pedig másodszorra is megindították ellene az alkotmányos felelősségre vonási eljárást, azaz az impeachmentet. 

Trump az Andrews bázisról Floridába repül, a közeli jövőben ugyanis a Mar-a-lago nevű szállodájában fog lakni. Részt vesz viszont Biden beiktatásán Mike Pence jelenlegi alelnök, aki nem lesz jelen Trump búcsúztatásán. 

További cikkeink az amerikai elnökválasztással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top