nlc.hu
Aktuális

A magyar kormány ellen demonstráltak LMBTQ+-szervezetek és szimpatizánsok a londoni magyar nagykövetség előtt

„A kormánynak fontosabbak a hatalmi játszmák, mint a fiatalok élete” – a londoni magyar nagykövetség előtt tüntettek

A demonstráción beszédet mondott a Prizma Transznemű Közösség egyik szervezője.

Körülbelül 60-70, többségében civilekből álló csoport demonstrált tegnap a londoni magyar nagykövetség előtt, hogy így tiltakozzanak a magyar kormány által június 15-én elfogadott, eredetileg a pedofília ellen, gyakorlatilag azonban homofób és kirekesztő módosításokkal eltérített – egyébként európai uniós jogszabályokat sértő – törvény ellen. 

Bár az eseményen szervezőként részt vettek a Momentum aktivistái is, a helyszínről tudósító olvasónk elmondása szerint a többség inkább tényleges civilekből állt, akik többek között szivárványos, illetve a transzneműség zászlójával hallgatták végig az elmondott beszédeket. Ezek között elhangzott Pohl Zsófi, a Prizma Transznemű Közösség egyik szervezőjének beszéde is, amelyet az alábbiakban idézünk.

LMBTQ+-aktivisták tüntettek a londoni magyar nagykövetség előtt

„Nem vagytok egyedül!” (Fotó: Halasi Eszter)

Pohl Zsófi: „Nem ez az első alkalom, hogy a magyar kormány LMBT-ellenes törvényeket vezetett be”

„Köszönöm szépen, hogy csatlakoztatok hozzánk, hogy kimutassátok támogatásotokat a magyar LMBTQI közösségnek. Pohl Zsófi vagyok, a Prizma Transznemű Közösség egyik szervezője.

Nem szeretek sok embernek beszélni, transz nőként ez nekem kifejezetten nehéz, de itt vagyok, mert nem tudok csöndben maradni. Nem akarok némán cinkos lenni. Ez nem az első alkalom, hogy a magyar kormány LMBT-ellenes törvényeket vezetett be. 

Tavaly a transzneműektől elvették nemük elismertetésének és nevük megváltoztatásának lehetőségét. Sokunknak hibás a név és nem kelt kis feltűnést a személyi igazolványában, bármikor, amikor postára, bankba, és a Covid-előírásoknak köszönhetően szinte bárhova megyünk. Mintha rózsaszín háromszöget ragasztottak volna bele.

A kormány megváltoztatta az alkotmányt hogy gyakorlatilag ellehetetlenítse LMBTQI embereknek az örökbefogadást, akárcsak egyedülálló szülőként is.

Most az LMBTQI fiatalokat veszélyeztető törvényt vezettek be.

LMBTQ+-aktivisták tüntettek a londoni magyar nagykövetség előtt

„Későn bújtam elő, tudom, hogy milyen hasznos lett volna nekem, ha előbb látok transz embereket, ha előbb kapok támogatást” (Fotó: Halasi Eszter)

Későn bújtam elő, tudom, hogy milyen hasznos lett volna nekem, ha előbb látok transz embereket, ha előbb kapok támogatást. Nem csak nekem, a környezetemben élőknek is. Én itt vagyok, de a statisztikák szerint nagyon sokan követnek el sikeresen öngyilkosságot.

Az öngyilkossági ráta borzasztó magas az LMBTQI fiatalok körében – különösen a transzok között –, és ez a törvény most a 18 év alattiak hathatós támogatását tenné elérhetetlenné. Senki nem lett meleg vagy transz attól, hogy LMBTQI embereket látott. Viszont ha egy érintett fiatal nem hallhat leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer, interszex emberekről, akkor csak elszigeteltebb lesz, és ez csak növeli az öngyilkosság kockázatát. Az oktatás és a láthatóság fontos az LMBTQI fiataloknak, hogy lássák, jó helyen vannak, van helyük a társadalomban; és a többi gyereknek is fontos látni, hogy queernek lenni ugyanolyan normális, mint balkezesnek lenni vagy vörös hajúnak.

Ezt a kormány is tudja, de a hatalmi játszmák fontosabbak nekik, mint a fiatalok élete. Ez engem iszonyúan elszomorít, de mi megváltoztathatjuk ezt.

Mi támogathatjuk egymást. Sokan álltak ki és mutattak szolidaritást Magyarországon és az egész világon. Én azokra a tanárokra vagyok különösen büszke, akik kijelentették, hogy továbbra is támogatják majd az LMBTQI fiatalokat, bármi is történjen. Azt mondták, ha kell, nem tartják majd be a törvényt értetek!

LMBTQ+-aktivisták tüntettek a londoni magyar nagykövetség előtt

„A kormánynak fontosabbak a hatalmi játszmák, mint a fiatalok élete” (Fotó: Halasi Eszter)

Múlt héten beszéltem egy 17 éves fiatallal, aki megosztotta velem, mennyire félti a nála fiatalabbakat, hogy mi lesz velük, hogyan fognak támogatást kapni. Ha egyikük vagy, aki ezt most hallod vagy olvasod, csak ugyanazt tudom mondani, mint neki is. Ott leszünk, nem vagy egyedül!

Nem vagytok egyedül. Tőletek, akik itt vagytok, is azt kérném, hogy mondjátok el nekik ezt!

Köszönöm szépen!”

Még több LMBTQ+ az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top